Δύο ιδιαίτερα απαιτητικές επιχειρήσεις για την διάσωση παγιδευμένων σκύλων «στήθηκαν» σε Κατερίνη και Χαλκιδική, με διαφορά λίγων ημερών. Τα περιστατικά είχαν αίσιο τέλος, αναδεικνύοντας την σημασία της ευαισθητοποίησης των πολιτών, την κρισιμότητα της άμεσης δράσης και της συντονισμένης συνεργασίας των αρμοδίων φορέων.

Διαβάστε: Σαρ Πέι: Σκύλος με ρυτίδες και μεγάλη καρδιά - Μορφολογικά χαρακτηριστικά και συμβουλές για τη φροντίδα του

Κατερίνη: Έξι σκύλοι έπεσαν σε ταμιευτήρα

Η μία επιχείρηση διάσωσης εκτυλίχθηκε σε χωριό της Κατερίνης τις ημέρες του Πάσχα, όταν έξι μεγαλόσωμα σκυλιά εντοπίστηκαν να πασχίζουν απεγνωσμένα να βγουν από ταμιευτήρα άρδευσης, όπου είχαν παγιδευτεί. Τα ζώα βρέθηκαν στα νερά του ταμιευτήρα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήταν παγιδευμένα από τις 10 Απριλίου.

Οι τοπικές αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα όταν ενημερώθηκαν από φιλόζωους. Έτσι στήθηκε συντονισμένη επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν το Τμήμα περισυλλογής του Δήμου Κατερίνης και της Πυροσβεστικής. Η προσέγγιση των ζώων δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Τα σκυλιά, καταπονημένα και φοβισμένα μετά από την πολυήμερη παραμονή τους στο νερό, ήταν μη συνεργάσιμα και επιθετικά, εμφανίζοντας έντονη αμυντική συμπεριφορά και γρυλίσματα σε κάθε προσπάθεια προσέγγισης.

Με εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών το συνεργείο του Δήμου Κατερίνης ανέλαβε τον χειρισμό τους με ελεγχόμενες και προσεκτικές κινήσεις, αποφεύγοντας κλιμάκωση της έντασης. Από την πλευρά της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέβαλε καθοριστικά, διασφαλίζοντας την ασφαλή πρόσβαση με επαγγελματισμό. Τα έξι σκυλιά ανασύρθηκαν με ασφάλεια από τον ταμιευτήρα, είναι καλά στην υγεία τους κι έχουν πλέον επιστρέψει στο φυσικό τους περιβάλλον.

Χαλκιδική: Παγιδεύτηκαν στο φουσκωμένο ποτάμι

Η δεύτερη επιχείρηση διάσωσης εκτυλίχθηκε στον Ολύνθιο ποταμό στη Χαλκιδική, όπου δύο μεγαλόσωμα τσομπανόσκυλα παγιδεύτηκαν στα ορμητικά νερά του ποταμού, λόγω έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή. Τα ζώα ήταν τρομαγμένα και πάσχιζαν να κρατηθούν πάνω σε βράχους μέσα στο φουσκωμένο ποτάμι με κίνδυνο να παρασυρθούν. Εντοπίστηκαν από διερχόμενο πολίτη, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε τον κτηνίατρο του Δήμου Πολυγύρου, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν ταχύτατα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα επικίνδυνα σημεία του ποταμού, οι διασώστες με σωστό συντονισμό και υποδειγματικό επαγγελματισμό κατάφεραν να προσεγγίσουν τα δύο τσοπανόσκυλα και να τα απεγκλωβίσουν με ασφάλεια. Τα σκυλιά επέστρεψαν στο οικείο περιβάλλον τους, χωρίς να τραυματιστούν. Η επιχείρηση διάσωσης καταγράφηκε σε βίντεο που δημοσίευσε ο Δήμος Πολυγύρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύοντας τη σημασία της άμεσης δράσης και της συνεργασίας σε περιστατικά όπως αυτό.




Δημοσιεύτηκε στο Animall των Παραπολιτικών