Ένα αυτοκίνητο, που ανοίγει τα φτερά του μετά από την πινακίδα του ονόματος της περιοχής, που βρίσκεται, και μετά από την έξοδο από αυτήν, πετάει από πόλη σε πόλη και στη συνέχεια επιστρέφει στο χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου κανονικά με τις ρόδες του. Γίνονται σήμερα αυτά τα πράγματα;

Αυτό, που σήμερα ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία ή τέχνασμα του James Bond, το καταφέρνει στην πράξη ο Stefan Klein με το “Aircar” του. Ο Σλοβάκος μηχανικός πέταξε σε χρόνο 35 λεπτών με το συγκεκριμένο συνδυασμό σπορ αυτοκινήτου και αεροπλάνου, που εξέλιξε ο ίδιος, από το αεροδρόμιο της Nitra στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα, 90 χιλιόμετρα μακριά.

Στο έδαφος, το “Aircar” μοιάζει με ένα μικρό αγωνιστικό αυτοκίνητο Formula GT, αν και με εμφανώς ευμεγέθη spoiler και έλικα στο πίσω μέρος. Με το πάτημα ενός μπουτόν, το “Prototyp 1” μετατρέπεται σε ένα μικρό αεροσκάφος στο οποίο ο κορμός εκτείνεται προς τα πίσω και τα φτερά ξεδιπλώνονται από τα πλευρά. Ένας κινητήρας της BMW 160 ίππων φροντίζει για την κίνηση, ο οποίος κατά την πτήση δίνει κίνηση και στο σταθερά τοποθετημένο έλικα. Αυτό σημαίνει ότι το ιπτάμενο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει σε τελική ταχύτητα τα 190 χλμ./ώρα (103 κόμβοι) και σε υψόμετρο 8.200 ποδιών (σχεδόν 2.500 μέτρων).

Αυτή ήταν ήδη η 142η πτήση του Aircar! Προηγουμένως, είχε ολοκληρώσει πάνω από 40 ώρες δοκιμαστικών πτήσεων υπό την εποπτεία της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων απότομων ελιγμών 45 μοιρών και δοκιμών σταθερότητας και ευελιξίας. Ένα βαλλιστικό αλεξίπτωτο παράμενε πάντως στο σκάφος για κάθε περίπτωση, αν και ο εφευρέτης Stefan Klein, ευτυχώς, δεν το χρειάστηκε. Μετά από την προσγείωση, μετέτρεψε σε λιγότερο από τρία λεπτά το αεροσκάφος ξανά σε αυτοκίνητο με το πάτημα ενός μπουτόν. Ως αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει στο κέντρο της πόλης της Μπρατισλάβα στο μισό του συνηθισμένου χρόνου.

«Με αυτήν την πτήση ξεκίνησε μια νέα εποχή για τα οχήματα διττού χαρακτήρα», πιστεύει ο Klein, του οποίου η εταιρεία “Klein Vision” έχει ήδη κάνει ένα θαύμα με το δεύτερο πρωτότυπο, το οποίο υποστηρίζει ότι πετά με ταχύτητα 300 χλμ./ώρα (162 κόμβοι) και μπορεί να διανύσει απόσταση έως και 1.000 χιλιομέτρων. «Το Aircar δεν είναι πια μόνο απόδειξη του τι είναι εφικτό να γίνει», λέει ο συνεργάτης του Klein, Anton Zajac. «Γιατί έκανε ήδη την επιστημονική φαντασία πραγματικότητα.»