Φέτος, η Ferrari γιορτάζει 75 χρόνια από την ίδρυσή της, εξού και το όνομα του φετινού μονοθεσίου: F1-75. Προφανώς, στο χρωματισμό της, κυριαρχεί όπως πάντα το κόκκινο, ωστόσο οι αεροτομές είναι μαύρες, όπως και το κάτω μέρος του αμαξώματος. Πολλές ομάδες έχουν υιοθετήσει αυτή τη λύση φέτος, καθώς η μαύρη βαφή είναι ελαφρύτερη.

Φυσικά, πρόκειται περί… γραμμαρίων, καθώς το σύνολο της βαφής που χρησιμοποιείται για να χρωματιστεί το μονοθέσιο, ζυγίζει μόλις 1.500 γραμμάρια. Η επιλογή αυτή θυμίζει τα χρώματα των μονοθεσίων της Ferrari μεταξύ 1983 και 1996.

Η φετινή σεζόν είναι κρίσιμη για τη Ferrari. Άλλωστε, σε αυτή στόχευε από τις αρχές του περυσινού έτους, έχοντας επικεντρωθεί αποκλειστικά στην F1-75 από τότε. Οι τελευταίες δύο σεζόν ήταν επίπονες για τους tifosi, καθώς ο μυστικός συμβιβασμός με τη FIA στις αρχές 2020 όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα την προηγούμενη τριετία είχε επιπτώσεις που ήταν ακόμα ορατές στην απόδοση της ιταλικής μονάδας ισχύος μέχρι πέρυσι.

Με την παρουσίαση του καινούργιου υβριδικού συστήματος πέρυσι, υπήρχαν ήδη θετικά σημάδια σε αυτό τον τομέα. Φέτος, το Maranello έχει ανασχεδιάσει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και έχει υψηλές προσδοκίες ως προς την απόδοσή του.

Στο φετινό μονοθέσιο της Ferrari φαίνεται σε πολλαπλούς τομείς η δημιουργικότητα του τεχνικού τμήματος του Maranello, ξεκινώντας ήδη από το ρύγχος, το οποίο είναι αρθρωτό, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ πριν στην ιστορία της Formula 1.

To ρύγχος αποτελείται από δύο ξεχωριστά τμήματα. Το πίσω μέρος του είναι αυτό που έχει περάσει από το Δεκέμβριο τα υποχρεωτικά crash test της FIA, ενώ το εμπρός είναι αυτό που συνδέεται με την εμπρός αεροτομή. Μάλιστα, το ρύγχος εκτείνεται έως το εμπρός πτερύγιο, σε αντίθεση με τα περισσότερα μονοθέσια που έχουμε δει μέχρι στιγμής, στα οποία έχει επιλεγεί πιο κοντό ρύγχος, το οποίο φτάνει μέχρι το δεύτερο πτερύγιο της αεροτομής.

Η Ferrari επέλεξε αυτή τη λύση για να έχει μεγαλύτερη ελευθερία όσον αφορά τις αναβαθμίσεις που θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της σεζόν, χωρίς να υπάρχει η απαίτηση το ρύγχος να περάσει ξανά τη διαδικασία ομολογκασιόν. Σε συνδυασμό με αυτό το πρωτοποριακό ρύγχος, η F1-75 παρουσιάζει ενδιαφέρουσα εμπρός αεροτομή, της οποίας το εμπρός πτερύγιο είναι μεγαλύτερο σε πλάτος από αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ομάδες φέτος, το κεντρικό τμήμα των πτερυγίων της εμπρός αεροτομής παρουσιάζει κοιλότητα, καθώς σε αυτή την περιοχή παράγει περισσότερη αρνητική άντωση, όντας πιο κοντά στο έδαφος.

H εμπρός ανάρτηση είναι push rod, καθώς η Ferrari επέλεξε να διατηρήσει την ίδια γεωμετρία με πέρυσι και στους δύο άξονες της F1-75, έχοντας, βέβαια, ανασχεδιάσει τα χαρακτηριστικά τους, όπως είναι φυσικό με τους φετινούς τεχνικούς κανονισμούς και τα ελαστικά με ζάντες 18”.

Η F1-75 διαθέτει, όπως και η Aston Martin, διπλό splitter (διαχωριστικό ροής αέρα) κάτω από τα πόδια του οδηγού. Εξαιρετικά μεγάλες είναι οι είσοδοι των πλευρικών τούνελ Venturi, κάτω από τις εισαγωγές αέρα των ψυγείων.

Τα καλύμματα των ψυγείων παρουσιάζουν έντονη εσοχή στο εμπρός κάτω μέρος τους, ενώ οι εισαγωγές αέρα είναι από τις πιο περίτεχνες που έχουμε δει. Τα ψυγεία είναι κεκλιμένα, αλλά αρκετά ογκώδη και τα καλύμματα έχουν τρισδιάστατη μορφή στο επάνω μέρος τους, όπου βρίσκονται οι διατρήσεις.

Τα άκρα των καλυμμάτων ψυγείων είναι λίγο υπερυψωμένα, δημιουργώντας μια κοιλότητα στην κεντρική περιοχή του, όπου βρίσκονται οι διατρήσεις απαγωγής θερμότητας. Μέσω αυτού του σχεδιασμού, κατευθύνεται αέρας προς τα κατώτερα πτερύγια της πίσω αεροτομής, προς βελτίωση της απόδοσης του διαχύτη.

O τριγωνικός αεραγωγός του κινητήρα πίσω από το κεφάλι του οδηγού είναι πολύ μικρός σε διαστάσεις, γεγονός που ίσως συμβάλλει στο μεγαλύτερο όγκο των καλυμμάτων των ψυγείων. Όπως και οι περισσότερες ομάδες φέρος, τα ψαλίδια της πίσω ανάρτησης έχουν μεταφερθεί όσο πιο μπροστά γίνεται, για να ελευθερώσουν χώρο για το μεγαλύτερο διαχύτη. H Ferrari αποφάσισε να διατηρήσει την ίδια γεωμετρία ανάρτησης (pull rod) με πέρυσι στον πίσω άξονα.

Στο πίσω μέρος της F1-75, ο θερμός αέρας από τα ψυγεία εξέρχεται από τρεις οπές στο πίσω μέρος. Σε αντίθεση με άλλα μονοθέσια, όπως π.χ. η McLaren, το αμάξωμα στην περιοχή των άνω ψαλιδιών της πίσω ανάρτησης εκτείνεται έως τα υποστηρίγματα της αεροτομής.

Με τη διοχέτευση θερμού αέρα στην περιοχή αυτή, προς τα κατώτερα πτερύγια της πίσω αεροτομής και το επάνω μέρος του διαχύτη, βελτιώνεται η αποδοτικότητα του τελευταίου. Η Ferrari όμως, έχει επιλέξει να τοποθετήσει δύο ανοίγματα στο πίσω επάνω μέρος των καλυμμάτων των ψυγείων, εκεί όπου ξεκινάνε τα ψαλίδια της πίσω ανάρτησης. Άλλη μια έξοδος θερμού αέρα εντοπίζεται στην «ουρά» του καλύμματος του κινητήρα. Ίσως η Ferrari έχει κάνει αυτή την επιλογή επειδή έχει καταφέρει να δημιουργήσει το ίδιο αποτέλεσμα από τη διαμόρφωση της επάνω επιφάνειας των καλυμμάτων των ψυγείων.

Ορατό είναι το σημείο όπου το wastegate (βαλβίδα διαφυγής) του τούρμπο ενώνεται με την απόληξη της εξάτμισης, πίσω από το διπλό υποστήριγμα της πίσω αεροτομής. Στην τελευταία, το επάνω πίσω μέρος των πλευρικών τοιχωμάτων είναι προεκταμένο, θυμίζοντας μερικές από τις περυσινές λύσεις, σε μια προσπάθεια διαχείρισης της διαφοράς πίεσης των διαφορετικών ροών αέρα σε αυτή την περιοχή.

Οι τελευταίες φήμες από την Ιταλία ανέφεραν ότι η μονάδα ισχύος έχει καλή απόδοση ισχύος, αλλά προέκυψαν μερικά προβλήματα αξιοπιστίας τα οποία καθυστέρησαν την πρώτη φορά που άναψε ο κινητήρας της F1-75 έως τις 3 Φεβρουαρίου.

Πάντως, η Ferrari θα πραγματοποιήσει αύριο το πρώτο shakedown της F1-75 στην ιδιόκτητη πίστα του Fiorano, πριν πακετάρει τον εξοπλισμό της για τη μετάβαση στη Βαρκελώνη, όπου θα πραγματοποιήσει ένα δεύτερο shakedown στις 22 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή πριν από την έναρξη του πρώτου τεστ των φετινών χειμερινών δοκιμών εξέλιξης.