Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει την ηγετική της θέση στη δράση για το κλίμα, η Volvo γίνεται ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που προσχωρεί στο πρόγραμμα SteelZero, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της ζήτησης για χάλυβα χωρίς ορυκτά και στην επιτάχυνση της μετάβασης της παγκόσμιας βιομηχανίας χάλυβα προς την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα.

Προσυπογράφοντας το πρόγραμμα SteelZero, η Volvo δεσμεύεται σε αυστηρότερες απαιτήσεις με βάση τις εκπομπές CO2 για την προμήθεια χάλυβα. Έως το 2050, το σύνολο των προμηθειών της σε χάλυβα πρέπει να αφορά παραγωγή με μηδενικές καθαρές εκπομπές, στόχος που εντάσσεται στη φιλοδοξία της να είναι μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία μέχρι το 2040.

Η παραγωγή χάλυβα αποτελεί βασική πηγή εκπομπών CO2 στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το 2021 αντιπροσώπευε κατά μέσον όρο το 33% στο σύνολο των εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με την παραγωγή ενός νέου αυτοκινήτου Volvo. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή χάλυβα επιφέρει το 7% όλων των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το πρόγραμμα SteelZero λανσαρίστηκε από το Climate Group σε συνεργασία με το ResponsibleSteel, έναν οργανισμό τυποποίησης και πιστοποίησης για το σύνολο της βιομηχανίας του χάλυβα, στον οποίο θα ενταχθεί και η Volvo. Εκτός από τον περιορισμό του CO2, το ResponsibleSteel εστιάζει επίσης σε άλλα σημαντικά ζητήματα της αλυσίδας χάλυβα, όπως τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα, η σύνδεση με τις τοπικές κοινότητες, η χρήση υδάτινων πόρων και ο αντίκτυπος στη βιοποικιλότητα.

Ήδη το προηγούμενο έτος, η Volvo ανακοίνωσε τη σύναψη συνεργασίας με τη σουηδική εταιρεία παραγωγής χάλυβα, SSAB, για την από κοινού έρευνα στην ανάπτυξη χάλυβα υψηλής ποιότητας χωρίς ορυκτά προς χρήση στην αυτοκινητοβιομηχανία, μέσω της πρωτοβουλίας HYBRIT της SSAB. Η Volvo είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που συνεργάζεται με τη SSAB και συμμετέχει στο HYBRIT, ένα φιλόδοξο project υψηλού επιπέδου για την ανάπτυξη χάλυβα χωρίς ορυκτά.

Στόχος του HYBRIT είναι η αντικατάσταση του οπτάνθρακα (κοκ), ο οποίος χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την παραγωγή χάλυβα με βάση σιδηρομετάλλευμα, με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και υδρογόνο. Η πρωτοβουλία αναμένεται να αποφέρει την πρώτη στον κόσμο τεχνολογία παραγωγής χάλυβα χωρίς ορυκτά, με ουσιαστικά μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.