Στην προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου αλλά και στα έργα που πραγματοποιούνται ή έχουν προγραμματιστεί αναφέρθηκε ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης.

Με αφορμή τη σύλληψη για εμπρησμό στον Υμηττό, πόσο προετοιμασμένοι είμαστε ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, γίνονται οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες από τον δήμο σας;

Κύριε Λαιμέ, η αντιπυρική περίοδος αναμένεται δύσκολη αν αναλογιστούμε ότι οι πρώτες πυρκαγιές είναι γεγονός, ενώ πρώτες μέρες του Απριλίου ελήφθησαν μέτρα λόγω καιρικών συνθηκών. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που το καταλάβαμε από τη μια μέρα στην άλλη. Ο ήπιος χειμώνας με υψηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχές ήταν προάγγελος των όσων θα καθυστερήσουν και σαφής προειδοποίηση να προετοιμαστούμε καλύτερα για να προστατέψουμε το βουνό μας, τόσο ως ΣΠΑΥ όσο και ως δήμοι. Μόλις πριν από λίγες μέρες μάλιστα πραγματοποιήθηκε και μεγάλη άσκηση στα όρια ευθύνης των Δήμων Παιανίας και Αγίας Παρασκευής η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Πραγματοποιούνται αποψιλώσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως δεν αποτελούν πανάκεια όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν φροντίζουν τη δική τους περιουσία. Ευτυχώς ο νόμος έχει απλοποιηθεί και πλέον με συνοπτικές διαδικασίες μπορούμε να μπούμε σε ιδιωτικούς χώρους επιβάλλοντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα αλλά και αυτό δεν είναι λύση. Πόσο δε όταν μιλάμε για έναν δήμο με μεγάλες εκτάσεις όπως αυτός της Παιανίας. Δυστυχώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση, με την ευκαιρία που μου δίνετε θα καλέσω όλους τους πολίτες να συμβάλουν στον βαθμό που ο καθένας και η καθεμία μπορούν, προσφέροντας εθελοντική παρουσία. Μερικές ώρες σε ένα πυροφυλάκιο μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες. Και αν κάποιος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, ας φροντίσει τουλάχιστον να μη γίνει η πηγή του κακού. Το περιβάλλον είναι περιουσία μας αλλά αρκεί ένα λεπτό για να καταστραφεί και δεκαετίες για να αποκατασταθεί.

Το «Δίκτυο ανθεκτικών πόλεων» που «γεννήθηκε» στο πρόσφατο forum του Σ.Π.Α.Υ μπορεί να ενισχύσει την πολιτική προστασία των δήμων μελών;

Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει τα τελευταία χρόνια στον ΣΠΑΥ είναι ιδιαιτέρως πολύτιμη όχι μόνο για τα μέλη του συνδέσμου αλλά για το σύνολο της χώρας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Δικτύου ανθεκτικών πόλεων στο οποίο ήδη έχει ενταχθεί  το 1/3 των δήμων της χώρας προσβλέποντας στα οφέλη που μπορούν να έχουν από την τεχνογνωσία των στελεχών του Δικτύου. Λάβετε υπόψη σας ότι, όπως εξήγησε και ο Γιάννης Κωνσταντάτος, οι δήμοι–μέλη μπορούν να έχουν πλήρη υποστήριξη σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. 

Έχετε μιλήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις σας για την παράνομη εναπόθεση μπάζων και σκουπιδιών στην περιοχή. Πώς μπορεί να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα;

Κύριε Λαιμέ, το φαινόμενο αυτό τείνει να γίνει καθημερινό στον δήμο μας όπου λόγω της μεγάλης του έκτασης είναι πραγματικά αδύνατο να αστυνομευθεί σωστά. Και αυτή η αδυναμία γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτηδείους για να πετάνε από μπάζα μέχρι ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Η Πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματα πολλών δήμων για ενίσχυση σε προσωπικό ή για τη δημιουργία ενός νέου σώματος. Παλαιότερα στο τραπέζι είχε πέσει η ιδέα επανασύστασης της Αγροφυλακής και μάλιστα σε δύο περιόδους, αρχικά το 1990 επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στη συνέχεια το 2007 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Την πρώτη περίοδο ψηφίστηκε και νόμος, αλλά αποτέλεσμα δεν προέκυψε. Δεν γίνεται σήμερα να μιλάμε για την προστασία του περιβάλλοντος και να μη διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για να το καταφέρουμε.

Πώς έχει εξελιχθεί το πρώτο τρίμηνο της παρούσας δημοτικής περιόδου και τι έχετε προγραμματίσει για επόμενο διάστημα;

Διατηρήσαμε την ώθηση της προηγούμενης περιόδου και την ενισχύσαμε με νέα έργα. Το τελευταίο διάστημα έχω υπογράψει δύο συμβάσεις, για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Παιανίας και για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στα Γλυκά Νερά που καταστράφηκε από το έργο της αποχέτευσης. Παράλληλα συνεχίζονται οι διανοίξεις, ένα έργο υψίστης σημασίας, το έργο της τηλεμετρίας και φυσικά η οδική ασφάλεια στην Παλαιοπαναγιάς. Πριν από μια εβδομάδα προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση δύο κοινοχρήστων χώρων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Όλα αυτά ενώ οι υπηρεσίες έχουν έτοιμες μελέτες για νέα έργα.

Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Παιανίας στο τέλος της παρούσας θητείας;

Με μια λέξη, αγνώριστος! Το μόνο που να έρχεται από το παρελθόν του να είναι η ιστορία του και το φυσικό του κάλλος. Να είναι ένας δήμος σύγχρονος, με υποδομές, με παροχές προς τους δημότες. Ένας δήμος που να αξίζει να ζεις.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 23/4