Στο όραμά του και τους στόχους του για τον Δήμο Βριλησσίων αναφέρθηκε ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Πισιμίσης.

Σχετικά με την αντιπυρική περίοδο, πώς προετοιμάστηκε ο δήμος σας και πως ενήργησαν οι δημότες στους καθαρισμούς οικοπέδων και τον κανονισμό πυροπροστασίας; 

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως βλέπουμε ένα κύμα συμμόρφωσης των συμπολιτών μας. Έγκαιρα ως Δήμος αποστείλαμε επιστολές στους ιδιοκτήτες προκειμένου να προχωρήσουν σε καθαρισμούς των εκτάσεων που τους ανήκουν. Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν συμμορφωθεί και πρέπει να το πράξουν όλοι. Τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η ψηφιακή πλατφόρμα για τη δήλωση των καθαρισμών λειτουργεί και ως μέσο πίεσης προκειμένου άπαντες να κάνουν αυτό που πρέπει. Ταυτόχρονα, έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό τους καθαρισμούς στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μας. Ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού για την πυροπροστασία, στην οποία θα συμβάλλει και το νεοσύστατο Σώμα Εθελοντών του Δήμου Βριλησσίων. Η επιτήρηση στο περιαστικό μας δάσος του Αγ. Θεοκλήτου είναι διαρκής, ενώ οι δεξαμενές για ανεφοδιασμό ελικοπτέρων με αδιάλειπτη τροφοδοσία από το δίκτυο ύδρευσης και πυροσβεστικών οχημάτων έχουν επισκευαστεί και συντηρηθεί. Ο στόλος οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Θεωρούμε πως έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά του Δήμου ποια είναι η κατάσταση;

Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση των οικονομικών του Δήμου που παραλάβαμε ήταν κακή. Από την αρχή με απόλυτη ειλικρίνεια ενημερώσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους συμπολίτες μας για την δύσκολη κατάσταση. Παραλάβαμε χρέη άνω των 7 εκατομμυρίων με ελάχιστη ρευστότητα. Την ίδια ώρα, τα ανεξόφλητα τιμολόγια προς τους προμηθευτές του Δήμου ξεπερνούσαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των οικονομικών του Δήμου μας. Έχουμε καταφέρει μέσα από στοχευμένες κινήσεις να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα του Δήμου, ενώ περιορίζουμε κάθε δαπάνη που δεν είναι απαραίτητη. Πρόσφατα, καταφέραμε να εισπράξουμε ένα ποσό άνω των 350.000 ευρώ από αδήλωτα τετραγωνικά μεγάλων επιχειρήσεων και εκτιμούμε πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπει στο ταμείο του Δήμου μας ένα ποσό άνω των 500.000 ευρώ εφέτος. Πρόκειται για μια σημαντική ανάσα στην προσπάθεια που κάνουμε προκειμένου ο Δήμος να ανακτήσει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά του.

Πώς εξελίσσεται ο σχεδιασμός σας για την ανακύκλωση και τον «καφέ κάδο»;   

Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως άμεση προτεραιότητα την ανάταξη στον τομέα της Καθαριότητας. Θέσαμε ξανά σε λειτουργία μετά από πολλά χρόνια τον οδοκαθαρισμό, ο οποίος υλοποιείται αποκλειστικά από το προσωπικό του Δήμου μας καθημερινά. Ταυτόχρονα έχει εντατικοποιηθεί η περισυλλογή των ογκωδών αντικειμένων και των κλαδιών από τους δρόμους της πόλης μας. Έχουμε παραλάβει δύο νέα σύγχρονα οχήματα.  Πρόκειται για ένα φορτηγό μεταφοράς απορριμματοκιβωτίων και ένα απορριμματοφόρο για την περισυλλογή των μπλε κάδων ανακύκλωσης. Στους πρώτους πέντε μήνες του 2024 αποσύραμε από τους δρόμους της πόλης μας περισσότερα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα από όσα είχαν περισυλλεγεί όλη την περσινή χρονιά. Παράλληλα, επεκτείνουμε το δίκτυο συλλογής βιοαποβλήτων στα Βριλήσσια με 282 νέους καφέ κάδους. Αντικαθιστούμε κάδους που ήταν ακατάλληλοι και δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στην αποκομιδή, με νέους κάδους συμβατούς με δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που διαθέτουμε και που δυστυχώς, μέχρι πρότινος, ήταν παροπλισμένα. Τα συγκεκριμένα απορριμματοφόρα ταυτόχρονα με την περισυλλογή των βιοαποβλήτων απολυμαίνουν και καθαρίζουν τους κάδους.  Δίνουμε όμως, έμφαση και στην καλλιέργεια και εμπέδωση ενός άλλου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων μας για αυτόν τον λόγο αυτό στα σχολεία μας διενεργούνται σε συστηματική βάση δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να βλέπουμε τα παιδιά μας να θέλουν να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον.

Πώς εξελίχθηκε το πρώτο διάστημα της νέας θητείας. Τι περιμένουμε από τον Δήμο Βριλησσίων το επόμενο διάστημα;

Η βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε σε ανάταξη των υπηρεσιών του Δήμου μας μέσω ενός προγράμματος Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η εισαγωγή ενός νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, θα μας δώσει δυνατότητες εκ θεμελίων αναδιοργάνωσης του διοικητικού σχήματος και των υπηρεσιών και ταυτόχρονα θα δώσει την προοπτική ανάπτυξης που χρειαζόμαστε. Η εισαγωγή προτύπων σύγχρονου management με πλαίσιο αξιολόγησης, επιβράβευσης και μετεκπαίδευσης υπηρεσιακών στελεχών είναι επίσης, βασικό στοιχείο του προγράμματος που θα εφαρμόσουμε. Βασικός μας μέλημα με το νέο μοντέλο διοίκησης είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας του Δήμου με τους Δημότες.

Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Βριλησσίων στο τέλος της πενταετίας;

Θέλουμε έναν σύγχρονο αποτελεσματικό Δήμο ο οποίος θα μπορεί να ανταποκρίνεται με αμεσότητα στις ανάγκες των πολιτών. Να καταστήσουμε την πόλη μας φιλική για όλους τους δημότες, να δώσουμε ώθηση στη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη μας και να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές που θα εξυπηρετούν τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες. Παράλληλα, θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον πράσινο χαρακτήρα των Βριλησσίων και να κάνουμε πράξη το σχέδιο μας για έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στην εξειδικευμένη διαλογή στην πηγή. Θέλουμε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας μας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή