Το θέμα της δημιουργίας μητροπολιτικών διοικήσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε μια προσπάθεια να δίνονται λύσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη συνέργεια και τη διαμόρφωση μιας ενιαίας πολιτικής σε μεγάλους αστικούς χώρους, δήλωσε στην κάμερα του e-ota.gr ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη.

Διαβάστε: Ανδρουλάκης στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ: "Σταματήστε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας να περιφρονείτε τους θεσμούς αλλά και τον ίδιο τον ελληνικό λαό"



Αγγελούδης: Έχουμε αύξηση γραφειοκρατίας, κατασπατάληση πόρων, καθυστέρηση αυτονόητων προγραμμάτων δράσης χωρίς αποτέλεσμα

Ο κ. Αγγελούδης κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο να εξετάσει το ζήτημα, επισημαίνοντας πως «η συγκυρία είναι κατάλληλη» και ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να διαμορφωθεί η Μητροπολιτική Διοίκηση, καθώς τα προβλήματα στα αστικά συγκροτήματα είναι ιδιαίτερα μεγάλα».

Τόνισε ότι σήμερα οι Δήμοι «εκπονούν ξεχωριστά σχέδια πολεοδομίας και βιώσιμης κινητικότητας, χωρίς να μπορούν να λάβουν υπόψη τη συνολική εικόνα». Ο κ. Αγγελούδης έδωσε έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική κρίση και ζητήματα καθημερινότητας, όπως οι τοπικές συγκοινωνίες, οι ασφαλτοστρώσεις, η αποκατάσταση πεζοδρομίων και ο δημόσιος χώρος, λέγοντας πως «είναι αδύνατος ο συντονισμός όταν απαιτείται η συνεργασία 4-5 Δήμων».
Μάλιστα,ο κ. Αγγελούδης ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη, που προσπαθούσαν να «περάσουν» το θέμα τέσσερα δημοτικά συμβούλια (Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Νεάπολης - Συκεών και Αμπελοκήπων - Μενεμένης) και απαιτήθηκε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να τα καταφέρουν.

«Έχουμε την κατάργηση των Οργανισμών Ρυθμιστικού, με την οποία κατέστη πλέον αδύνατη η ολοκλήρωση συγκεκριμένων σχεδίων στον Α' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άρα, έχουμε αύξηση γραφειοκρατίας, κατασπατάληση πόρων, καθυστέρηση αυτονόητων προγραμμάτων δράσης χωρίς αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο κ. Αγγελούδης.

Είπε ακόμη πως οι Μητροπολιτικές Διοικήσεις είναι μια πραγματικότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα του κόσμου εδώ και χρόνια και πως πέρα από την Ευρώπη, το ίδιο ισχύει και στην Τουρκία εδώ και μια δεκαετία, σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη. Ο κ. Αγγελούδης κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τους συναδέλφους του να στηρίξουν τη συγκεκριμένη απόφαση, υπογραμμίζοντας πως θα αποτελέσει «καινοτομία» για τον Α' βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: E-ota.gr