Το περιβάλλον πολλαπλών και αλλεπάλληλων κρίσεων, αλλά και τις ευκαιρίες που αναδύονται για την Ευρώπη και την Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, ανέπτυξε ο Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο Χάρης Μπρουμίδης, έχουμε εισέλθει σε μια «τέλεια καταιγίδα» που χαρακτηρίζεται από ένα πρωτοφανές καθεστώς μόνιμων, διεθνών και γρήγορα μεταδιδόμενων κρίσεων (perma-crisis) υπό διαφορετικές μορφές και τελικά με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα. Σε αυτή την ανθεκτικότητα, υπογράμμισε, πρέπει να προτάξουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών και των οικονομιών μας και να μετατρέψουμε το «perma-crisis» σε «perma-opportunity», μέσω μιας διαρκούς ευελιξίας, καινοτομίας και ευρηματικότητας με κοινό παρονομαστή τις ψηφιακές τεχνολογίες.

________________
Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, ανέδειξε την ανάγκη για πρόοδο σε 3 νευραλγικούς άξονες: την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό κοινωνίας και οικονομίας, χαρακτηρίζοντας την πανδημία ως οδηγό ταχύτητας και αποτελεσματικότητας. Διαμορφωτής των εξελίξεων ώστε να γίνουν πράξη τα βήματα αυτά, είναι το τρίπτυχο συνδεσιμότητα, τεχνολογία και ψηφιακές δεξιότητες που τίθεται απέναντι σε προκλήσεις όπως: το επενδυτικό κενό για την επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας της ΕΕ για το 2030, την κυβερνοασφάλεια και την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Σε ερώτημα αναφορικά με τους τρόπους που η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της οικονομίας, ο Χάρης Μπρουμίδης ανέφερε πως για να κτίσουμε ανθεκτικές κοινωνίες χρειαζόμαστε ανθεκτικές ψηφιακές τεχνολογίες. Όπως εξήγησε, η ενεργειακή ανθεκτικότητα, η βιομηχανική παραγωγή και οι ψηφιακά συνδεδεμένοι πολίτες, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν ως πυλώνες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με κοινό παρονομαστή την τεχνολογία και τη συνδεσιμότητα, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε: ενεργειακή εξοικονόμηση και διαφοροποίηση, μετριασμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, εξορθολογισμό της βιομηχανικής παραγωγής, σύγχρονες και προσβάσιμες δημόσιες υπηρεσίες, ριζοσπαστικές μορφές διδασκαλίας, ιατρική περίθαλψη εξ αποστάσεως, προστασία των δεδομένων κρατών και επιχειρήσεων από κυβερνοεπιθέσεις σε στιγμές κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Όσον αφορά στο σκέλος της συνεργασίας με την Πολιτεία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας υπογράμμισε πως δεν αποτελεί απλά μια απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά είναι κομβικής σημασίας να εισέλθει σε ένα νέο στάδιο συν-δημιουργίας, ώστε από κοινού να μπορέσουν να απαντήσουν στις μεγάλες προκλήσεις που αγγίζουν πολλές διαφορετικές γενεές διαχρονικά, όπως η φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες, η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, για να επιτευχθεί η συστηματοποιημένη συν-δημιουργία στρατηγικών και πολιτικών, χρειάζονται αποφασιστικές πρωτοβουλίες και από την πλευρά της Πολιτείας όπως: πραγματικός εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης, νομοθετική και ρυθμιστική ενίσχυση των επενδύσεων, μέγιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων, με γρήγορη απορρόφηση αλλά και αποδοτικότερη κατεύθυνσή τους σε ώριμα και χρήσιμα για την κοινωνία έργα.