Οικιστικά ακίνητα αγοραίας αξίας 9,3 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι έτοιμα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με εστίαση στο Ελληνικό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανάλυση της Cerved Property Services, μέχρι το 2037 στα νότια παράλια της Αττικής θα έχουν προστεθεί 1.200.000 τ.μ. οικιστικών αναπτύξεων, με στόχο να καλυφθεί η ζήτηση, η οποία μάλιστα θα είναι τέτοια, ώστε η μέση τιμή αγοράς τετραγωνικού θα διαμορφωθεί στα 7.800 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Cerved Property Services, παρότι η Αθηναϊκή Ριβιέρα συγκεντρώνει μερικά από τα ακριβότερα ακίνητα της Ελλάδας, οι τιμές πώλησης παραμένουν χαμηλότερες σε σχέση με αντίστοιχους προορισμούς στην Ευρώπη, δηλαδή παραθαλάσσιους και εντός του κεντρικού αστικού ιστού.

Αναπόφευκτα το ενδιαφέρον είναι μεγάλο τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς αγοραστές, που βλέπουν την Ελλάδα ως μια καλή περιοχή είτε για εργασία είτε για συνταξιοδότηση. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν ως κύριες κατοικίες και να εκμισθωθούν, π.χ., σε επαγγελματίες που εργάζονται εξ αποστάσεως και ψηφιακούς νομάδες, π.χ. για έξι μήνες τον χρόνο, όπως και μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η αλυσίδα μεσιτικών γραφείων Engel & Volkers τονίζει ότι αυτή την περίοδο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα αγοράζουν κατοικίες για χρήση εξοχικού Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί επενδυτές. Ακολουθούν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι αγοραστές.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 05/08