Σε μια εποχή έντονων περιβαλλοντικών προκλήσεων και καταστάσεων, έχει μεγάλη σημασία όλοι οι φορείς της κοινωνίας να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να προχωρούν σε ουσιαστικές δράσεις με θετικό πρόσημο για το περιβάλλον.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η πρωτοβουλία της HELLENiQ ENERGY έρχεται να παροτρύνει τη νέα γενιά να γνωρίσει τη μαγεία και τη σημασία της μέλισσας στο οικοσύστημα και να την προστατεύσει έμμεσα αλλά και άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις αρχές Ιουνίου, η HELLENiQ ENERGY -ως ενεργό μέλος των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται- υλοποίησε μια σειρά δράσεων στο Θριάσιο Πεδίο και στη Δυτική Θεσσαλονίκη, με γνώμονα την ενημέρωση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νέων και ιδιαίτερα των παιδιών.


Εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για 1.100 παιδιά

Έχοντας ως βασική προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη, η HELLENiQ ENERGY υλοποίησε ένα πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας εστιασμένο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης σε περισσότερους από 1.100 μαθητές από 17 δημοτικά σχολεία της χώρας. Σε συνεργασία με την οργάνωση ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ και τους περιβαλλοντικούς φορείς The Bee Camp, Εχεδώρου Φύσις και με τη βοήθεια των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως στη Θεσσαλονίκη, μαθητές, μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους, συμμετείχαν σε δράσεις μέσα από τις οποίες έμαθαν για τη σημασία των μελισσών στο οικοσύστημα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την οικολογική αξία των υδροβιοτόπων και των χώρων πρασίνου.

Τα παιδιά μέσω ενός διαδραστικού και ευχάριστου τρόπου, που περιλάμβανε παιχνίδια και κουίζ γνώσεων, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τις έννοιες της βιοποικιλότητας, της κλιματικής αλλαγής, τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι μέλισσες στην ενίσχυση της χλωρίδας και της πανίδας, καθώς και τις απειλές που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στην επιβίωσή τους.

Οι μικροί μαθητές μετά το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα δημιούργησαν χειροποίητες κατασκευές από πηλό, χώμα και σπόρους, γνωστές ως σποροβόμβες, οι οποίες με τις κατάλληλες συνθήκες, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, συμβάλλουν στην επιβίωση των μελισσών. Στη συνέχεια, τις έριξαν στον χώρο όπου γίνονταν οι δράσεις, για να φυτρώσουν λουλούδια, που αποτελούν τροφή για τις μέλισσες. Με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο, τα παιδιά άφησαν το δικό τους θετικό αποτύπωμα τόσο για τη ζωή των μελισσών όσο και για το περιβάλλον γενικότερα.

Στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών, η HELLENiQ ENERGY ανακοίνωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα αναλάβει τη δημιουργία 2 πρότυπων μικρών πάρκων στους όμορους στις εγκαταστάσεις της δήμους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση του μικροκλίματος και της βιοποικιλότητας στο αστικό περιβάλλον.

Με αυτή την πρωτοβουλία, η HELLENiQ ENERGY αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στις τοπικές κοινότητες και επιβεβαιώνει ότι είναι στο χέρι του καθενός από εμάς να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν κόσμο περισσότερο βιώσιμο, προάγοντας την ευημερία όλων. Όλες αυτές οι δράσεις και πρωτοβουλίες της HELLENiQ ENERGY εντάσσονται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας, που στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο πράσινου και βιώσιμου μέλλοντος. Η διαρκής επένδυση στην εκπαίδευση και η ενεργή εμπλοκή των νέων σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες αποτελούν τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας, με στόχο να διαμορφωθεί μια νέα γενιά, που θα είναι προσηλωμένη στην προστασία του πλανήτη μας και την προαγωγή της βιωσιμότητας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 6/07/2024