Πράσινη παραγωγή στην πράξη: Το καθημερινό «στοίχημα» της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας
Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Για την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η περιβαλλοντική υπευθυνότητα δεν αποτελεί απλώς μέρος της στρατηγικής της είναι θεμέλιος λίθος της επιχειρησιακής της λειτουργίας. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη στρατηγική "Together Towards ZERO and Beyond" του Ομίλου Carlsberg, η εταιρεία υλοποιεί στοχευμένες δράσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας, με στόχο να χτίσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλες και όλους.
Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία επενδύει στρατηγικά στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, επενδύοντας συστηματικά σε ενεργειακές παρεμβάσεις και βελτιώσεις σε όλη την παραγωγική και εφοδιαστική της αλυσίδα. Την τελευταία εξαετία, η εταιρεία κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές CO₂ κατά 19%. Μόνο το 2024, οι μονάδες παραγωγής σε Σίνδο Θεσσαλονίκης και Ριτσώνα Ευβοίας ενισχύθηκαν με τεχνικές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε εξοικονόμηση σχεδόν 1.000 MWh, συμβάλλοντας στη συνολική ενεργειακή αποδοτικότητα του οργανισμού. Επιπλέον, δράσεις όπως η υιοθέτηση πιο «πράσινων» μεταφορών και η αναβάθμιση του ψυκτικού εξοπλισμού ενίσχυσαν την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Παράλληλα, η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στη βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων, με αιχμή του δόρατος το νερό. Η κατανάλωση νερού στην παραγωγή έχει περιοριστεί κατά 19% τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2024 αναμένεται να μειώσουν την κατανάλωση κατά περίπου 8.500 κυβικά μέτρα ετησίως. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Κυκλική σκέψη, βιώσιμη συσκευασία
Ο σχεδιασμός των συσκευασιών αποτελεί μια ακόμη περιοχή όπου η Ολυμπιακή Ζυθοποιία επενδύει στρατηγικά, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εφαρμόζει κυκλική προσέγγιση στον σχεδιασμό των συσκευασιών της, ενισχύοντας την ανακυκλωσιμότητα και μειώνοντας τη χρήση νέου πλαστικού στα shrink film, αλλά και τα DraughtMaster βαρέλια της, καθώς και περιορισμό στη χρήση stretch film στις παλέτες. Σε μία περίοδο όπου η επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία συνεχίζει να επιλέγει συσκευασίες όπως επιστρεφόμενες γυάλινες φιάλες, αλλά και αλουμίνιο, με το δεύτερο ειδικά, αντιθέτως για παράδειγμα με το πλαστικό, να έχει δυνατότητα επαναλαμβανόμενης ανακύκλωσης χωρίς να υποβαθμίζονται οι ιδιότητές του. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνει τη δέσμευση της για έναν βιώσιμο κύκλο ζωής των προϊόντων της.

Με τη βιωσιμότητα να αποτελεί διαχρονική στρατηγική προτεραιότητα, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία αποδεικνύει ότι μπορεί κανείς να ζυθοποιεί υπεύθυνα, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους, με καινοτόμες λύσεις και με ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον. Από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν, η περιβαλλοντική υπευθυνότητα είναι παρούσα σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, χτίζοντας ένα πιο «πράσινο» αύριο για την ελληνική ζυθοποιία.
Όλες οι παραπάνω δράσεις αποτυπώνονται στον ESG Απολογισμό για το 2024, ο οποίος δημοσιεύτηκε πρόσφατα και συγκεντρώνει την πρόοδο και τις δεσμεύσεις της εταιρείας στο σύνολο των θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ