Όμιλος ΔΕΗ: Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο SOLARIS
Ο ρόλος της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ συμμετέχει στο SOLARIS με ψηφιακά και φυσικά εργαλεία για τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της αποδοτικότητας των φωτοβολταϊκών σταθμών

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα SOLARIS (Grant Agreement no. 101146377), το οποίο έχει στόχο την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών, αξιόπιστων και οικονομικά βιώσιμων στρατηγικών λειτουργίας και συντήρησης των φωτοβολταϊκών (PV) συστημάτων στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Horizon Europe, διαρκεί τέσσερα χρόνια (2024–2028) και συντονίζεται από το Danmarks Tekniske Universitet στη Δανία.
Διαβάστε: ΔΕΗ: Δραστική μείωση στο πράσινο οικιακό τιμολόγιο, στα 0,129 €/kWh - Αναλυτικά οι νέες τιμές
H ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά στο έργο διαθέτοντας το φωτοβολταϊκό πάρκο ''Μπιτάκος'' ισχύος 2,6 MW
Σημειώνεται πως η ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά στο έργο διαθέτοντας το φωτοβολταϊκό πάρκο «Μπιτάκος» ισχύος 2,6 MW, που βρίσκεται στο Κάστρο-Λυκοβούνι, ως πεδίο δοκιμών για την πρακτική εφαρμογή και επικύρωση των λύσεων του SOLARIS σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό συλλέγονται δεδομένα όπως μετεωρολογικές μετρήσεις, επικάθιση σκόνης μέσω αισθητήρων, στοιχεία παραγωγής ενέργειας, χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών πλαισίων, καθώς και πληροφορίες για τις διαδικασίες καθαρισμού και συντήρησης.
Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει αναλάβει τον σχεδιασμό της στρατηγικής εκμετάλλευσης του έργου, με επίκεντρο την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων και την ανάλυση αγοράς, ώστε να μεγιστοποιηθεί η εφαρμογή και η εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του SOLARIS. Ο ρόλος της ΔΕΗ απαιτεί στενή συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με όλους τους εταίρους με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου.
Η συμμετοχή στο SOLARIS εντάσσεται στη στρατηγική του Ομίλου για την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε Powertech Όμιλο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συστηματική ενσωμάτωση καινοτομίας, την ενίσχυση της τεχνολογικής ικανότητας και τη συνεχή βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Το SOLARIS, όπως και τα έργα TWINVEST, RAIDO, DCFlex και XTRUST-6G, αποτελούν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύοντας τον ρόλο της ΔΕΗ στην ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση.