ΔΕΗ: Προχωρά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της δυτικής Μακεδονίας
Mονάδα υψηλής απόδοσης για σταθερή και βιώσιμη τηλεθέρμανση
Η ΔΕΗ κατασκευάζει νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ στη Δυτική Μακεδονία για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης - Η μονάδα θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και μίγμα με υδρογόνο, εξασφαλίζοντας ενεργειακή εξοικονόμηση άνω του 10%

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) από τον Όμιλο ΔΕΗ, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία. Το έργο υλοποιείται στον χώρο του πρώην ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και αποτελεί πλήρη επένδυση του Ομίλου ΔΕΗ, ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ.
Διαβάστε: Όμιλος ΔΕΗ: Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο SOLARIS
Η μονάδα ΣΗΘΥΑ θα περιλαμβάνει 17 μηχανές εσωτερικής καύσης που λειτουργούν με φυσικό αέριο και μπορούν να χρησιμοποιούν μίγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου χωρίς να μειώνεται ο βαθμός απόδοσής τους. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται εντός του 2026, καλύπτοντας πλήρως τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό της ως «πλήρως συμπαραγωγική», σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Παράλληλα, θα εξασφαλίζει ενεργειακή εξοικονόμηση άνω του 10% και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο του 75%. Η μονάδα ΣΗΘΥΑ εντάσσεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο Όμιλος ΔΕΗ, στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης και Στρατηγικής Συνεργασίας (MoU) με τη Συντονιστική Επιτροπή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου, καθώς και τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.
Η ΣΗΘΥΑ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης νέων μέσων παραγωγής θερμικής ενέργειας, που προβλέπεται να εγκατασταθούν στον πρώην ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5, ενισχύοντας συνολικά το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής.
Διαβάστε: Όμιλος ΔΕΗ: Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο SOLARIS
ΔΕΗ: Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής της νέας μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Μάλιστα, οι κατασκευαστικές εργασίες της μονάδας ξεκίνησαν μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων προαπαιτούμενων ενεργειών από τους υπόλοιπους συμβαλλόμενους. Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος των έργων Πολιτικού Μηχανικού, ενώ ήδη πραγματοποιείται η παράδοση του κύριου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοτάξιο. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η εγκατάστασή του.Η μονάδα ΣΗΘΥΑ θα περιλαμβάνει 17 μηχανές εσωτερικής καύσης που λειτουργούν με φυσικό αέριο και μπορούν να χρησιμοποιούν μίγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου χωρίς να μειώνεται ο βαθμός απόδοσής τους. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται εντός του 2026, καλύπτοντας πλήρως τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό της ως «πλήρως συμπαραγωγική», σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Παράλληλα, θα εξασφαλίζει ενεργειακή εξοικονόμηση άνω του 10% και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο του 75%. Η μονάδα ΣΗΘΥΑ εντάσσεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο Όμιλος ΔΕΗ, στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης και Στρατηγικής Συνεργασίας (MoU) με τη Συντονιστική Επιτροπή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου, καθώς και τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.
ΣΗΘΥΑ Δυτικής Μακεδονίας: Η νέα μονάδα για αδιάλειπτη τηλεθέρμανση
Πρόκειται για ένα τεχνικά απαιτητικό έργο, σχεδιασμένο από τον Όμιλο ΔΕΗ σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα μέρη του Μνημονίου, το οποίο θα διασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή θερμικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας. Το σχέδιο έχει ληφθεί υπόψη και για μελλοντικές επεκτάσεις του συστήματος, όπως προσδιορίζονται από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης. Παράλληλα, η μονάδα έχει σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίζει το χαμηλότερο κόστος παραγωγής θερμικής ενέργειας σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία ή επένδυση, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης.Η ΣΗΘΥΑ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης νέων μέσων παραγωγής θερμικής ενέργειας, που προβλέπεται να εγκατασταθούν στον πρώην ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5, ενισχύοντας συνολικά το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής.