Σε συζήτηση για τις προοτικές και τις προκλήσεις της αγοράς του online gaming στην Ελλάδα και διεθνώς βρέθηκαν συμμετείχε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Couch Heroes στο πλαίσιο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 25 Απριλίου. Όπως ανέφερε κ. Βαρδινογιάννης, αν και τα παραδοσιακά online games απευθύνονταν κυρίως σε ενήλικες, πλέον η αγορά στρέφεται και σε νεότερες ηλικίες.

Διαβάστε: Χατζημηνάς από το Φόρουμ των Δελφών: Θέλουμε ένα διαφορετικό φορολογικό μοντέλο το οποίο θα εφαρμόζεται στην ανάπτυξη και όχι στα υπάρχοντα έσοδα

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Τα video games "ήρθαν για να μείνουν"

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδινογιάννη, τα online games λειτουργούσαν ανέκαθεν ως τα «social media» για τους χρήστες, ωστόσο για την Gen Z και την Gen Alpha αποτελούν πλέον τα βασικά τους κοινωνικά δίκτυα. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη εξατομίκευσης του περιεχομένου ανάλογα με τις ηλικίες και όχι στον περιορισμό του. Ανέλυσε επίσης τις επενδυτικές προοπτικές της αγοράς, καθώς και τα χαρακτηριστικά των αθλητικών παιχνιδιών, επισημαίνοντας τις σημαντικές προοπτικές που έχει η συγκεκριμένη αγορά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο υψηλού επιπέδου επιστημονικό και τεχνολογικό ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται διεθνώς στον χώρο, σημειώνοντας ότι σημαντικός αριθμός Ελλήνων επαγγελματιών εργάζεται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Όπως είπε ο κ. Βαρδινογιάννης είναι απαραίτητο να ενθαρρυνθεί περαιτέρω η επιστροφή και η αξιοποίησή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 25 studios, τα οποία διαμορφώνουν ένα δυναμικό και ταλαντούχο οικοσύστημα που χρειάζεται υποστήριξη. Κατέληξε ότι τα video games «ήρθαν για να μείνουν», καθώς η αγορά εισέρχεται σε φάση ωρίμανσης με ιδιαίτερα υψηλές προοπτικές.

676438253_1250502053503196_7243186980722224061_n_1_
677201066_938633155626371_6323044591723978754_n_2_

Έμφαση στη παιδεία και την εκπαίδευση των νέων στις νέες τεχνολογίες

Από την πλευρά του, ο Nick Douzinas, Managing Director του Arcadium Fund, υπογράμμισε ότι τα online games για μία ολόκληρη γενιά αποτελούν πλέον τα νέα social media. Όπως ανέφερε, σε πλατφόρμες όπως το Roblox, πολλά παιδιά δεν συνδέονται μόνο για παιχνίδι, αλλά και για κοινωνικοποίηση.

Όσον αφορά την απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων για παιδιά κάτω των 15, τόνισε την ανάγκη εκπαίδευσης των γονέων. Σημείωσε ότι η τρέχουσα περίοδος είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για επενδύσεις στον κλάδο του online gaming, ενώ υπογράμμισε τις σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις και τη διαφοροποίηση του περιεχομένου των νέων παιχνιδιών. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για παιχνίδια που σχετίζονται με την αρχαία Ελλάδα και τον Ελληνισμό, επισημαίνοντας την ανάγκη για πιο αποτελεσματική χρηματοδότηση του τομέα.

Και οι δύο ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην παιδεία και την εκπαίδευση των νέων στις νέες τεχνολογίες, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων και της δικτύωσης των φορέων του οικοσυστήματος.