Παγκόσμια αίσθηση έχει προκαλέσει η δραματική σειρά του HBO «Chernobyl», η οποία παρουσιάζει τα γεγονότα του 1986 στην τότε ΕΣΣΔ με το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ. 

Μάλιστα, στο γνωστό site ταινιών και τηλεοπτικών σειρών imdb.com, το «Chernobyl» έχει συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία από οποιαδήποτε άλλη σειρά, ακόμα καλύτερα και από το «Game of Thrones», επίσης του HBO.

Όλα αυτά όμως  έχουν και τις παρενέργειες. Η Ουκρανία έχει κατακλυστεί από τουρίστες και... influencers που σπεύδουν στην περιοχή για να βγάλουν φωτογραφίες με φόντο αυτό που έχει απομείνει από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Όπως αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ, οι αφίξεις τουριστών έχουν αυξηθεί κατά 30-40%. Δεν είναι όμως όλοι αγνοί και ταπεινοί επισκέπτες, καθώς αρκετοί φαίνεται ότι δεν σέβονται ιδιαίτερα την κατάσταση.

«Αν σκέπτεστε να βρεθείτε εκεί, παρακαλώ να θυμάστε ότι πρόκειται για ένα τόπο τραγωδίας» έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο ίδιος ο σεναριογράφος της σειράς, Κρεγκ Μάζιν.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις και τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη στιγμή της έκρηξης στο πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ άλλοι 28 κατέληξαν τις επόμενες ημέρες.

Περίπου 1.000 πυροσβέστες και διασώστες εμφάνισαν υψηλότατα επίπεδα ραδιενέργειας, ενώ οι 116.000 κάτοικοι στην πόλη Πριπιάτ αναγκάστηκαν να φύγουν άρον-άρον.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν πλέον δεν υπήρχε ΕΣΣΔ, η περιοχή γνώρισε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, ειδικά η πόλη-«φάντασμα» του Πριπιάτ, αλλά και τα δάση στην ευρύτερη περιοχή. 

Ακόμα και σήμερα οι επισκέπτες «σκανάρονται» τα επίπεδα ραδιενέργειας ή φοράνε τις ειδικές στολές.