Ξεκινά σήμερα στη Βρετανία η μακρά διαδικασία για την εκλογή του νέου ηγέτη των Συντηρητικών που θα αναλάβει και την πρωθυπουργία της χώρας, μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι να αποσυρθεί.

Οι υποψήφιοι δεν είναι λίγοι, δέκα τον αριθμό με το μεγάλο φαβορί να είναι ο τέως ΥΠΕΞ και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.

Η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει νωρίς το μεσημέρι και όποιος δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 17 ψήφους, αποχωρεί από την κούρσα. Με τον τρόπο αυτόν, θα προκύψει -περί τα τέλη Ιουνίου- το τελικό ζευγάρι για το οποίο θα ψηφίσουν οι βουλευτές, αλλά και τα μέλη του κόμματος.

Περί τα τέλη Ιουλίου θα γίνει γνωστή η απόφαση. Ο νέος πρωθυπουργός -για την ιστορία- θα είναι ο 14ος στη μακρά βασιλεία της Ελισάβετ Β'.

Σε μια προσπάθεια να σαγηνεύσει τους 313 βουλευτές των Συντηρητικών, ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύθηκε να είναι ανοικτός και ειλικρινής, όπως επίσης και να βγάλει επιτέλους τη Βρετανία από την ΕΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου, βάσει δηλαδή του χρονοδιαγράμματος που χάραξε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Πάντως υπήρξαν και δημοσιεύματα στον Τύπο που θέλουν τον Μπόρις Τζόνσον αποφασισμένο ακόμα και να κλείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων, ώστε να μην υπάρξουν άλλες ψηφοφορίες και η χώρα να τελειώσει με το «πονοκέφαλο» της εξόδου από την ΕΕ, που την ταλαιπωρεί εδώ και τρία χρόνια.

Το μεγάλο στοίχημα για όποιον αναλάβει την πρωθυπουργία είναι να μην αναλωθεί με την υπόθεση του Brexit επί μακρό χρονικό διάστημα και την «πατήσει» όπως και η Τερέζα Μέι.

Το Brexit αποδείχθηκε μοιραίο για τη βρετανική πολιτική ζωή, αφού στις πρόσφατες Ευρωεκλογές τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα -Συντηρητικοί και Εργατικοί- καταποντίστηκαν.

Αντίθετα, θριάμβευσε ο γνωστός οπαδός του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ, αλλά και οι φιλοευρωπαίοι του Φιλελεύθερου Κόμματος. Από κοντά με υψηλά ποσοστά και το σκωτικό SNP, η αρχηγός του οποίου επαναφέρει κατά καιρούς το θέμα ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.