Αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι πλέον ο Μπόρις Τζόνσον, τέως ΥΠΕΞ και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε την Πέμπτη έλαβε 114 ψήφους, σχεδόν το 35% των βουλευτών του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δεύτερος, ο νυν ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χάντ έλαβε μόλις 43 ψήφους.

Οι υποψήφιοι ήταν συνολικά 10 και ήδη έμειναν εκτός τρεις (Αντρέα Λίντσομ, Μαρκ Χάρπερ και Έστερ ΜακΒέι) αφού δεν πέρασαν το κατώφλι των 17 ψήφων που χρειάζεται για να περάσει κάποιος στον β' γύρο.

Αλλά και από τους υπόλοιπους, ήδη ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δέχεται πιέσεις να αποσυρθεί (έλαβε 20 ψήφους), ενώ «χαμηλές πτήσεις» και για τον υπουργό Δικαιοσύνης Ρόρι Στιούαρτ που έμεινε στους 19 ψήφους.

Ο Μάικλ Γκόουβ που στάθηκε στο πλευρό της απερχόμενης πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή έλαβε 37 ψήφους, ο τεώς υπουργός Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ 27 και ο ΥΠΕΣ Σατζίντ Τζάβιντ που υπέγραψε για την έκδοση του Τζούλιαν Άσανζ στις ΗΠΑ πήρε 23 ψήφους.

tories

Η επόμενη ψηφοφορία θα γίνει την Τρίτη 18 Ιουνίου και για να περάσει ένας υποψήφιος στον γ' γύρο χρειάζεται 33 ψήφους. Το τελικό δίδυμο θα δώσει τη μάχη σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία θα ψηφίσουν και τα μέλη του κόμματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την εβδομάδα της 21ης Ιουλίου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και διάφορες «ζυμώσεις» μεταξύ των υπόλοιπων υποψηφίων, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο φαβορί Μπόρις Τζόνσον. Ο τελευταίος είναι προσεκτικός στις κινήσεις του και αποφεύγει τις πολλές δηλώσεις. Αγνωστο παραμένει αν θα λάβει μέρος και στο κοινό ντιμπέιτ που αποφάσισαν οι υπόλοιποι έξι.

Στις τάξεις των Συντηρητικών υπάρχουν αρκετές ανησυχίες για το πού θα πάει το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον γίνει ο 14ος πρωθυπουργός στη μακρά βασιλεία της Ελισάβετ Β'. Ο άλλοτε ΥΠΕΞ έχει ήδη δεσμευθεί να τελειώσει την υπόθεση Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος και να εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα στην υπόθεση του Brexit, για να μην έχει την «τύχη» της Τερέζα Μέι: Αν το θέμα του «διαζυγίου» με την ΕΕ παραμείνει σε επίπεδο αέναων συζητήσεων με τις Βρυξέλλες ή/και τη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε και ο νέος πρωθυπουργός θα έχει σπαταλήσει το όποιο πολιτικό του κεφάλαιο, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο το κόμμα των Συντηρητικών.

Σημειώνεται ότι στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, οι Βρετανοί έστειλαν βαρύ λογαριασμό, τόσο στο Συντηρητικό Κόμμα όσο και στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Αντίθετα, σε άνοδο βρέθηκαν το Brexit Party του Νάιτζελ Φάρατζ και οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι έχουν σταθερά φιλο-ευρωπαϊκή γραμμή.