Σε μια απλή προειδοποίηση προς την Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, και όχι σε συγκεκριμένες κυρώσεις, αναμένεται να περιοριστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

«Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν» αναφέρουν πηγές του πρακτορείου ειδήσεων.

Έτσι, στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Συμβουλίου προς την Άγκυρα.

Στην ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Πάντως, ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο Reuters υποστήριξε ότι η Λευκωσία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της.

Το ενδεχόμενο να στείλει η Αγκυρα ερευνητικό πλοίο και στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου δεν αποκλείει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι η παραβίαση της ΑΟΖ συνιστά παραβίαση της ΕΕ, ενώ ο ίδιος ένα 24ωρο νωρίτερα είχε μιλήσει για θαλάσσια εισβολή.

«Η Τουρκία έχει κόψει κάθε γέφυρα με την ΕΕ. Έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους αδράνειας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τώρα υπάρχει συζήτηση και για άλλα ζητήματα που την ενδιαφέρουν πολύ όπως η βίζα ή η διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης… όλα αυτά πρέπει να ενεργοποιηθούν» σημείωσε ο κ. Προδρόμου, ζητώντας συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Απομονώνεται η Τουρκία από την ΕΕ»

Ο κ. Προδρόμου επισήμανε, ότι η Αγκυρα έχει αυτοαπομονωθεί από τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής. «Επιθυμούμε συνεργασίες μέσα από το διεθνές δίκαιο η Τουρκία έχει άλλη λογική» είπε και επισήμανε:

«Δεν είμαστε εμείς που θα επιβεβαιώσουμε ότι ξεκίνησαν οι τουρκικές γεωτρήσεις, αλλά έχουμε απειλές και για δεύτερο ερευνητικό σκάφος και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, έχουμε και πολύ προσβλητικές δηλώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία για την ΕΕ».