Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να απασχόλησαν τους «28» στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκίνησαν ιδιαίτερα τα ΜΜΕ των χωρών της Ένωσης.

Αντίθετα, ο γαλλικός, γερμανικός, ισπανικός και αγγλόφωνος Τύπος δίνει έμφαση στη μεγάλη διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Στην αποτυχία να βρεθεί κοινός τόπος αναφέρεται η ισπανική El Pais, η οποία εδώ και πολλές μέρες δίνει έμφαση στο μεσολαβητικό ρόλο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην προσπάθεια να «τα βρουν» ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και η καγκελάριος Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι δεν συμφωνεί με την ανάληψη της προεδρίας από τον Γερμανό χριστιανοδημοκράτη του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ τις τελευταίες μέρες άφηνε να εννοηθεί ότι ακόμα και η ίδια η Μέρκελ θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Γιούνκερ.

Στην αποτυχία των επαφών αναφέρεται και το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΒΒC, όπως και ο βρετανικός Guardian. Έτσι κι αλλιώς οι Βρετανοί δεν θα έχουν λόγο στη νέα Κομισιόν, δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit είναι η 31η Οκτωβρίου, ενώ η νέα Κομισιόν θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου 2019.

Και στον γαλλικό Τύπο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου Μακρόν και της καγκελαρίου Μέρκελ για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον λουξεμβούργιο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε «σφαγή» θα καταλήξει η διαδικασία γράφει η Le Figaro, ενώ η Le Monde αναφέρεται στο αδιέξοδο και το ρολόι που κυλά αντίστροφα έως ότου υπάρξει τελικά συμφωνία.

Aίσθηση προκαλεί το θέμα στη γερμανική Welt: «Μέρκελ εναντίον Μακρόν, το σκορ είναι 0-1» αναφέρει, προφανώς θεωρώντας ότι για την ώρα ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταφέρει να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του Βέμπερ για την ηγεσία της Κομισιόν.

«Ο τακτικισμός του Γάλλου προέδρου αποδίδει, μία ακόμα κακή μέρα για την καγκελάριο» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο επόμενος γύρος στο «ματς» θα έρθει στις 30 Ιουνίου και μέχρι τότε, όλα είναι πιθανό να συμβούν.