Σαρωτική είναι η νίκη που θα κατέγραφε το Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία, σε περίπτωση που οι πολίτες προσέρχονταν σήμερα στις κάλπες. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που πραγματοποίησε η Yougov, καταγράφοντας μάλιστα και την κατανομή των εδρών. Το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι στις εκλογές του 2017, οι Συντηρητικοί υπό την Τερέζα Μέι κέρδισαν μεν τις εκλογές, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τώρα η πλειοψηφία είναι παραπάνω από σημαντική, δεδομένου ότι εκκρεμεί το νομοσχέδιο για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει πάρει μία ακόμα παράταση (την τρίτη) για την 31η Ιανουαρίου 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα της Yougov, οι Συντηρητικοί θα κέρδισαν σήμερα 359 έδρες (+42 από το 2017), οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν θα έπεφταν στις 211 έδρες (-51 από το 2017). Κέρδη για το Σκωτικό SNP (43 έδρες από 36) που επιθυμεί διακαώς την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, μικρά κέρδη για τους Φιλελεύθερους (13 έδρες από 12) που ζητούν ξεκάθαρα την παραμονή στην ΕΕ. 


Τα υπόλοιπα κόμματα θα διατηρούσαν της μικρές τους δυνάμεις, ενώ το Brexit Party του Νάιτζελ Φάρατζ δεν θα κατάφερνε -παρά το θόρυβο που κάνει- να κερδίσει έδρα.

Το πιο σημαντικό στοιχείο από την έρευνα είναι το εξής: Σε περιοχές της βόρειας Αγγλίας (εκεί που κερδίζονται ή χάνονται οι εκλογές) που ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, οι Συντηρητικοί σαρώνουν. Ακόμα και σε περιοχές-προπύργια των Εργατικών...

Yπενθυμίζεται ότι οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου -παραδοσιακά ημέρα Πέμπτη.