Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές των περισσότερων χωρών της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, καθώς καυτές αέριες μάζες από την Αφρική θα «εγκατασταθούν» στην Γηραιά Ήπειρο για τουλάχιστον μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να ξεπεράσουν ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι χώρες που θα δοκιμαστούν περισσότερο είναι η Ισπανία, η Γερμανία και η Ελβετία. Μάλιστα, λόγω και της αυξημένης υγρασίας, η αίσθηση της θερμοκρασίας θα είναι ακόμα και 47C.

«Έρχεται κόλαση» ήταν το σχόλιο της Ισπανίδας μετεωρολόγου, η οποία αναφέρθηκε και στον υψηλότατο κίνδυνο πυρκαγιάς στην Ιβηρική Χερσόνησο. Η Ισπανία και η Πορτογαλία δοκιμάστηκαν από πυρκαγιές με δεκάδες νεκρούς την προηγούμενη διετία.


Στη Γαλλία, όπου το 2003 έχασαν τη ζωή τους 15.000  άνθρωποι από τον καύσωνα, οι Αρχές λαμβάνουν μέτρα. Κατ' αρχάς καλούν ηλικιωμένους και μικρά παιδιά να μην κυκλοφορούν άσκοπα.

Παράλληλα, ετοιμάζονται κλιματιζόμενες αίθουσες, αλλά και πισίνες.

Ο Εμανουέλ Νταμαέλ του Météo-France σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά από το 1947 που ο καύσωνας επισκέπτεται τη γαλλική πρωτεύουσα τον Ιούνιο. Προειδοποίησε δε ότι και τις βραδινές ώρες ο υδράργυρος θα παραμένει πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά και στην Ιταλία λαμβάνονται μέτρα, δεδομένου ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασίες έως 40C στη Ρώμη, τη Φλωρεντία, το Μιλάνο και το Τορίνο.

Αντίστοιχη εικόνα και στη Γερμανία, όπου αναμένεται να καταρριφθεί το ρεκόρ των 38,2C στη Φρανκφούρτη που κρατά από το 1947. Αλλά και στο Βερολίνο αναμένονται θερμοκρασίες περί τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ελβετία αναμένονται θερμοκρασίες από 33 έως 39 βαθμούς για το τετραήμερο μέχρι την Πέμπτη, ενώ έως 35 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο στη Δανία.

Ίσως όμως το πιο ανησυχητικό στοιχείο: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι καύσωνες ήρθαν για να μείνουν, ακόμα και αν ο πλανήτης καταφέρει να «πιάσει» τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.