Ιδιαίτερα φορτισμένο παραμένει το κλίμα στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων κορυφώθηκαν την Δευτέρα με την εισβολή μερίδας διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο της άλλοτε βρετανικής αποικίας.

Μάλιστα ένας διαδηλωτής ξεδίπλωσε τη σημαία που κυμάτιζε στην περιοχή μέχρι το 1997, όταν οι Βρετανοί αποχώρησαν και παρέδωσαν -υπό όρους- την αποικία στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Εδώ και πολλές εβδομάδες πραγματοποιούνταν σχεδόν καθημερινά πρωτοφανείς σε όγκο (ειρηνικές) διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου της τοπικής κυβέρνησης που άνοιγε το δρόμο για την έκδοση κατηγορουμένων στην ηπειρωτική Κίνα.

Η τοπική κυβέρνηση έκανε τελικά πίσω, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έδωσε την αφορμή στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ να δείξουν την αντιπάθειά τους στο Πεκίνο. 

Σημειώνεται ότι το 2043 θα λήξει η μεταβατική περίοδος και το Χονγκ Κονγκ θα ενσωματωθεί στην Κίνα. Αυτό ακριβώς είναι που τρομάζει τους πολίτες του, ειδικά τις νεότερες γενιές, που δεν θέλουν να ορίζει το Πεκίνο το μέλλον τους.

Είναι χαρακτηριστικό και αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στις ογκώδεις διαδηλώσεις -πολλοί μιλούν για πάνω από 500 χιλιάδες κόσμο- πρωτοστατούν οι φοιτητές, νέοι δηλαδή στα 20 που δεν γνώρισαν ποτέ την προηγούμενη κατάσταση στην περιοχή.

Τη Δευτέρα 1η Ιουλίου στην 22η επέτειο από την αλλαγή σκυτάλης, μερίδα διαδηλωτών εισέβαλε στο Κοινοβούλιο και προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, έγραψε συνθήματα σε τοίχους και έδρανα, κατέστρεψε οτιδήποτε κινεζικό. Και όλα αυτά με την Αστυνομία απούσα. 

Αρκετοί σχολίασαν ότι η απουσία της Αστυνομίας δεν ήταν τυχαία: Στόχος της κυβέρνησης, λένε, ήταν να αφήσει τους διαδηλωτές να εκτεθούν στα μάτια της κοινής γνώμης. 

Σε κάθε περίπτωση, η τάξη αποκαταστάθηκε, η Αστυνομία εμφανίστηκε και οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το κτίριο της Νομοθετικής Εξουσίας.

Πάντως, στο Πεκίνο δεν μοιάζουν να είναι διόλου ευχαριστημένοι με τους χειρισμούς της τοπικής κυβέρνησης. Η επίσημη εφημερίδα του ΚΚ Κίνας καλεί τις Αρχές στο Χονγκ Κονγκ σε «μηδενική ανοχή» έναντι των διαδηλωτών.

«Η κινεζική κοινωνία γνωρίζει ότι η 'μηδενική ανοχή' είναι η μόνη θεραπεία σε τέτοιες συμπεριφορές. Αλλιώς ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας» αναφέρεται στην εφημερίδα.

Μάλιστα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ εμφανίστηκαν και πολίτες με κινεζικές σημαίες προκειμένου να γιορτάσουν την επέτειο των 22 χρόνων από την παράδοση της περιοχής στην Κίνα, υπό το δόγμα της «μίας χώρας-δύο συστήματα» (κοινώς, καπιταλισμός και κομμουνισμός).

Η κυβερνήτης Κάρι Λαμ επίσης καταδίκασε τα επεισόδια, υποσχόμενη νόμο και τάξη.

Όμως και οι διαδηλωτές που πλέον έχουν εξελιχθεί σε κανονικό κίνημα, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα μείνουν άπραγοι.