Η ΕΕ είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για την απόφαση της Τεχεράνης να αυξήσει το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το 3,67% που προβλέπει η συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015.

«Ανησυχούμε υπερβολικά για την ανακοίνωση του Ιράν», δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της 'Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Είχαμε ζητήσει από το Ιράν να μη λάβει επιπλέον μέτρα που υπονομεύουν την πυρηνική συμφωνία», δήλωσε η εκπρόσωπος Μάγια Κοτσίτζαντσιτς.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους άλλους συμμετέχοντες στην JCPoA (την πυρηνική συμφωνία), περιλαμβανομένης μιας Κοινής Επιτροπής», πρόσθεσε η ίδια αναφερόμενη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο (JCPOA), την συμφωνία που υπέγραψε το Ιράν με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν την Γερμανία και την ΕΕ.

Όλα τα βήματα που έλαβε το Ιράν για να υπαναχωρήσει περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αυξάνοντας το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου, είναι «» αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη συνθήκη εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δήλωσε σήμερα μέσω του Τwitter ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Σήμερα το Ιράν προχωράει στον δεύτερο γύρο του μηχανισμού για την επίλυση διαφορών με βάση την Παράγραφο 36 του (κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου) JCPOA. Διατηρούμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε να το κάνουμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας αντιμέτωποι με την Αμερικανική#Οικονομική Τρομοκρατία. Όλα αυτού του είδους τα βήματα είναι αναστρέψιμα μόνο μέσω της συμμόρφωσης της Ε3 (Σ.τ.Σ: ο όρος αναφέρεται στην Γερμανία, τη Βρετανία και την Γαλλία)», ανέφερε στο Twitter ο Ζαρίφ.

Η πυρηνική συμφωνία είναι επίσημα γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο (JCPOA). Τον περασμένο χρόνο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την συμφωνία, την οποία είχαν υπογράψει μαζί με την Κίνα, την Ρωσία και χώρες της ΕΕ όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου σε όποιο επίπεδο και ποσότητα αψηφώντας τις αμερικανικές προσπάθειες άσκησης πίεσης στην χώρα με την επιβολή κυρώσεων ώστε να αναγκαστεί να επαναδιαπραγματευτεί την πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Το πετρελαιοφόρο που συνελήφθη την περασμένη
Ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο, το οποίο συνελήφθη στο Γιβραλτάρ από το Βρετανικό Ναυτικό, δεν κατευθυνόταν προς τη Συρία, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί.

Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό κατέλαβε το πετρελαιοφόρο την Πέμπτη επειδή επιχείρησε να μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της ΕΕ, κάτι το οποίο ο Αρακτσί χαρακτήρισε «ναυτική αρπαγή».

Ο υπουργός δήλωσε ότι το τεράστιο τάνκερ έχει χωρητικότητα έως και δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και ότι αυτός είναι ο λόγος που διέπλεε το Στενό του Γιβραλτάρ αντί το Κανάλι του Σουέζ.

Ο υπουργός δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με τον τελικό προορισμό του πετρελαιοφόρου.

«Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της Αγγλίας, ο στόχος και ο προορισμός αυτού του τάνκερ δεν ήταν η Συρία. Το λιμάνι το οποίο αναφέρουν στη Συρία δεν έχει ουσιαστικά την δυνατότητα για ένα τέτοιο υπερτάνκερ. Ο στόχος ήταν κάπου αλλού. Περνούσε μέσω των διεθνών χωρικών υδάτων μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ και δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να επιτρέπει στην Αγγλία να σταματήσει το πετρελαιοφόρο. Κατά την γνώμη μας η σύλληψη αυτού του πλοίου ήταν ναυτική αρπαγή και θέλουμε να απελευθερωθεί αυτό το τάνκερ».

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι έλαβε την άδεια από το Ανώτατο Δικαστήριο να κρατήσει το τάνκερ για 14 ημέρες.

Ένας διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης απείλησε την Παρασκευή να συλλάβει ένα βρετανικό σκάφος ως αντίποινα.