Η ανθρώπινη αλληλεγγύη έδειξε πάλι το πρόσωπό της: τρεις χιλιάδες ευρώ μέσα σε τρεις ημέρες συγκεντρώθηκαν για να μπορέσει ο, ξεσπιτωμένος την περασμένη εβδομάδα, 11χρονος μαροκινής καταγωγής Ραγιάν να συνεχίσει να πηγαίνει στο σχολείο -τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Η ελπίδα για κοινωνική δικαιοσύνη και ενσωμάτωση στην ιταλική κοινωνία δεν έσβησε για τούτο το παιδί, του οποίου η σπαρακτική φωτογραφία με τα βιβλία του στο χέρι να περνά μπροστά από τους παρατεταγμένους και βλοσυρούς άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, που πρωτοστάτησαν στην εκκένωση του κατειλημμένου, από άστεγες οικογένειες, κτιρίου στην οδό Καρντινάλ Καπράνικα στο προάστιο Πριμαβάλε της Ρώμης, είχε συγκινήσει όλη την Ιταλία.

Η πρωτοβουλία για συγκέντρωση χρημάτων που ανέλαβε η ΜΚΟ «Φιλόξενες Οικογένειες» (Famiglie Accoglienti) συνεχίζεται, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό να εκπληρώσει ο Ραγιάν την υπόσχεση που έδωσε στον καθηγητή του, των Μαθηματικών: «θέλω να πάρω το απολυτήριο».

«Αυτό που συνέβη στο παιδάκι είναι ο καθρέπτης της σημερινής Ιταλίας, που μισεί την κουλτούρα, που τα βάζει με τους πιο αδύναμους και που έχει καταστρέψει κάθε ελπίδα για κοινωνική βελτίωση», τονίζεται στην ιστοσελίδα που η οργάνωση έστησε για να προωθήσει τη συγκέντρωση χρημάτων (crowdfunding). «Ξεκινήσαμε αυτήν την εκστρατεία στήριξης για να του επιτρέψουμε να σπουδάσει», προσθέτει η Famiglie Accoglienti.

Όμως, στόχος της συλλογής χρημάτων δεν είναι μόνον η μεμονωμένη τούτη περίπτωση, αλλά φιλοδοξεί επίσης να συγκεντρωθούν ποσά και για άλλα παιδιά που σαν τον Ραγιάν διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες, άστεγα, χωρίς δυνατότητες για κανονική ζωή --όπως να πηγαίνουν σχολείο, να παίζουν με τους φίλους, να κοιμούνται σε ένα καθαρό κρεβάτι και να ξυπνάνε με τη σάκα τους γεμάτη τετράδια.

«Η επιτυχία της πρωτοβουλίας μας αποδεικνύει πως χτυπήσαμε μία ευαίσθητη χορδή, αυτής του δικαιώματος στις σπουδές, που είναι στενά συνδεδεμένο με το δικαίωμα στη στέγη. Όταν το κράτος σταματά να ασχολείται με τους πιο αδύναμους και λησμονεί τα βασικά δικαιώματα, τότε έχει καθήκον να επεμβαίνει η κοινωνία των πολιτών», τονίζει ο Φαμπρίτσιο Τονέλο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας και μέλος της Famiglie Accoglienti.

Πολλά Μέσα Ενημέρωσης στην Ιταλία επισημαίνουν πως ενώ οι αστυνομικές Αρχές -που υπάγονται στον υπουργό Εσωτερικών και ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι- σπεύδουν να εκκενώσουν κτίρια που έχουν καταλειφθεί από αναξιοπαθούσες και άστεγες οικογένειες στην περιφέρεια, δεν φροντίζουν να αδειάσουν την -για πάνω από μία δεκαετία- κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου στο κέντρο της Ρώμης από την ακροδεξιά οργάνωση CasaPound, όπου διατηρεί την έδρα της και "φιλοξενεί" "καλές ιταλικές οικογένειες".

Ο Ραγιάν είναι 11 ετών και πηγαίνει στην πρώτη γυμνασίου. Ο πατέρας του έχει έναν πάγκο στην αγορά παλαιών αντικειμένων της Πόρτα Πορτέζε, ενώ η μητέρα του εργάζεται ως καθαρίστρια. Προτού εκκενωθεί το κτίριο στο Πριμαβάλε, μαζί με την οικογένειά του απομακρύνθηκαν 300 άνθρωποι, 80 εκ των οποίων ανήλικοι. «Μετά την εκκένωση, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν σε προσωρινές και διαφορετικές κατοικίες. Η οικογένεια του Ραγιάν μεταφέρθηκε στη ζώνη του Τόρε Μάουρα, στο αντίθετο σημείο της Ρώμης. Για τα παιδιά είναι ένα μεγάλο τραύμα να ξεριζώνονται από το σχολείο και τη γειτονιά που μεγάλωσαν», τονίζει ο Τονέλο.