Tουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από τη βύθιση τριών οχηματαγωγών στις κεντρικές Φιλιππίνες λόγω της κακοκαιρίας στην περιοχή.

Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν κι άλλα πτώματα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ακτοφυλακής, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι οι νεκροί ήταν 26. Τα τρία φεριμπότ βυθίστηκαν χθες στο Στενό Γκουιμαράς, κοντά στο λιμάνι της πόλης Ιλοίλο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων (μουσώνων) που έπνεαν στην περιοχή των κεντρικών Φιλιππίνων. Άλλα 62 άτομα, επιβάτες και μέλη των πληρωμάτων, διασώθηκαν.


Επιζώντες είπαν ότι ο ουρανός μαύρισε ξαφνικά στη μέση του ταξιδιού κι ακολούθησαν σφοδροί άνεμοι, θαλασσοταραχή και καταρρακτώδης βροχή. Οι Αρχές ερευνούν πώς δόθηκε άδεια απόπλου σ’ ένα τρίτο φεριμπότ περίπου τρεις ώρες αφότου δύο άλλα οχηματαγωγά ανετράπησαν λόγω της κακοκαιρίας.

Μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για μουσώνες, καταιγίδες και τον κίνδυνο κατολισθήσεων λόγω ενός συστήματος κακοκαιρίας που είχε σχηματιστεί περίπου χίλια χλμ. ανοικτά των ανατολικών ακτών των Φιλιππίνων. Τα σχολεία και πολλές υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές την Παρασκευή και το Σάββατο στην πρωτεύουσα Μανίλα εν μέσω έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρών που προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος σε πολλές περιοχές της πόλης. Περίπου 20 τυφώνες και καταιγίδες πλήττουν κάθε χρόνο το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και πολλά θύματα.