Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι «δεν υπάρχει ανάγκη μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός να εισέλθει στην Ουκρανία», σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση «κάθε διαθέσιμου μέσου» στο ανατολικό τμήμα της γειτονικής της χώρας.

Στο συγκεκριμένο τμήμα της Ουκρανίας κατοικούν πολλοί ρωσόφωνοι Ουκρανοί, καθώς και μεγάλος αριθμός εθνικά Ρώσων.

Ο κ. Πούτιν αρνήθηκε ότι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην Κριμαία και ισχυρίστηκε ότι όλοι οι ένοπλοι χωρίς διακριτικά οι οποίοι επιχειρούν εντός της αυτόνομης δημοκρατίας είναι «εθελοντές για την αυτοπροστασία του πληθυσμού της χερσονήσου».

Αποκάλεσε ακόμη την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την προεδρία της Ουκρανίας μετά από μαζικές διαδηλώσεις «αντισυνταγματικό πραξικόπημα και ένοπλη κατάληψη της εξουσίας».

Η Κριμαία έχει καταστεί το βασικό ζήτημα σε διεθνή κλίμακα μετά την ουκρανική εξέγερση, καθώς άνδρες οι οποίοι είναι ντυμένοι με στολές του ρωσικού στρατού, χωρίς διακριτικά, περικυκλώνουν ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις και άλλες εγκαταστάσεις, αποκλείοντάς τες.

Ο έλεγχος της ουκρανικής χερσονήσου έχει περάσει πρακτικά στα χέρια της Μόσχας.

Ένταση σημειώθηκε την Τρίτη στην αεροπορική βάση του Μπέλμπεκ, κοντά στη Σεβαστούπολη, στην οποία διατηρεί τη βάση του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίς το πρωί, φιλορωσικές δυνάμεις άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, με τους ουκρανούς στρατιώτες να απομακρύνονται στη συνέχεια από το χώρο.

Δύο ουκρανικά πολεμικά πλοία φέρονται επίσης να έχουν αποκλειστεί από ρωσικό πλοίο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένιι Γιάτσενιουκ δήλωσε αργά το απόγευμα ότι έχουν αρχίσει ήδη διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων Ουκρανίας και Ρωσίας σε επίπεδο υπουργών για την εξεύρεση λύσης και για την αποκλιμάκωση της έντασης.