Την τελευταία του ενδεχομένως ζαριά στο παζάρι με την ΕΕ για το Brexit φαίνεται να παίζει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, βάζοντας στο παιχνίδι το μέλλον των περίπων 3,5 εκατομμυρίων πολιτών της Ένωσης που ζουν και εργάζονται στη χώρα.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός αφήνει τώρα να εννοηθεί ότι μετά την 31η Οκτωβρίου (η νέα ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ) οι κοινοτικοί που ζουν και εργάζονται στη χώρα του θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι μετανάστες από τρίτες χώρες.

Ο Τζόνσον αποφάσισε πάντως να συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να συζητήσει το όλο θέμα. Αν και στις Βρυξέλλες δεν δείχνουν διάθεση να κάνουν οποιαδήποτε παραχώρηση στο θέμα της συμφωνίας που πέτυχαν με την τέως πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ίσως οι επαφές με τον Μακρόν και την Μέρκελ να αλλάξουν τα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπόρις Τζόνσον θα αναγκαστεί να ρίξει νερό στο κρασί του, αφού το «απόρρητο» έγγραφο για το τι θα συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση άτακτου Brexit, προκαλεί ανατριχίλα στην κοινή γνώμη: ελλείψεις σε βασικά είδη, σε φάρμακα, ουρές στα τελωνεία και τα αεροδρόμια, κοινωνική αναταραχή...

Ακόμα και στην υπερβολή του, το έγγραφο δεν μπορεί παρά να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Και αν ο Τζόνσον δεν θέλει να παγιδευθεί σε ατέρμονες συζητήσεις στο εσωτερικό και τις Βρυξέλλες για το «διαζύγιο» (κοινώς, να την πατήσει όπως η Τερέζα Μέι), οφείλει να λάβει υπόψη του το χάος που ίσως δημιουργηθεί.

Δεν είναι όμως καλύτερη η εικόνα στο μέτωπο της Αντιπολίτευσης: Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζητά... εκλογές. Χωρίς ο ίδιος εδώ και τρία χρόνια να έχει λάβει σαφή θέση για το τι πρέπει να κάνει η Βρετανία, τώρα εκτιμά ότι θα μπορούσε να σταματήσει τον Μπόρις Τζόνσον με μια πρόταση μομφής (άγνωστο πώς θα πείσει τους βουλευτές των Συντηρητικών να τον στηρίξουν), ώστε να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση με στόχο τουλάχιστον να σταματήσει το άτακτο Brexit.

Το επόμενο βήμα για τον ίδιο θα ήταν η προκήρυξη γενικών εκλογών, ώστε μια νέα κυβέρνηση (προφανώς των Εργατικών) να αναλάβει την υπόθεση. Όλο αυτό φυσικά θα σήμαινε επιπλέον χρόνια στην φαρσοκωμωδία του Brexit, η οποία έχει πλέον μπει στον τέταρτο χρόνο της. 

Στον Τζέρεμι Κόρμπιν αποδίδουν πολλοί δειλία να μιλήσει ανοικτά για νέο δημοψήφισμα ή και για ακύρωση ακόμα του Brexit. H αλήθεια είναι ότι οι Εργατικοί θα αναλάμβαναν μεγάλο πολιτικό ρίσκο να «ακυρώσουν» το δημοψήφισμα του 2016, δεδομένου ότι στις μη προνομιούχες περιοχές της Αγγλίας, ο κόσμος που στηρίζει τους Εργατικούς, ψήφισε Brexit.