Με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν ασφυκτικά, καθώς το απόγευμα (19:00) της Τετάρτης εκπνέει η διορία που ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα παραχώρησε στα κόμματα, προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) θα επαναλάβουν σήμερα τις διαβουλεύσεις τους με στόχο να γεφυρώσουν τις διαφορές που βεβαιώθηκαν και κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχαν.

Κατά την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα των διαβουλεύσεων, τα δύο κόμματα διαφωνούν ακόμη στο όνομα του πρωθυπουργού: το M5S επιμένει στην παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στην ηγεσία της κυβέρνησης, με αντιπροέδρους τον ηγέτη του Κινήματος Λουΐτζι Ντι Μάιο και τον Αντρέα Ορλάντο, στενό σύμβουλο του επικεφαλής του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι -ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Ντι Μάιο πιέζει προς την κατεύθυνση της αποδοχής του Κόντε, τονίζοντας πως «η υπομονή έχει και τα όριά της», ενώ ο Τζινγκαρέτι προκειμένου να δεχθεί τον Κόντε ως πρωθυπουργό αξιώνει να υπάρξει «μία δυναμική ασυνέχεια» του νέου σχήματος και του μίγματος πολιτικής σε σχέση προς την προηγούμενη κυβέρνηση. «Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν» και ο «δρόμος είναι ακόμη ανηφορικός», τονίζουν πηγές του PD, προσθέτοντας πως στη χθεσινή συνάντηση διαπιστώθηκαν διαφορές όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τη δικαιοσύνη και τους νόμους για την ασφάλεια.

Από την πλευρά του, το Μ5S υποστήριξε αντίθετα πως στη συνάντηση συζητήθηκαν μόνον ονόματα για τα υπουργεία κι όχι για την άσκηση της πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση. Πράγμα που το PD διέψευσε, τονίζοντας πως για το κόμμα «πρώτα θα πρέπει να λυθούν οι Γόρδιοι Δεσμοί του κυβερνητικού προγράμματος».

Οι 'Δημοκρατικοί' πρότειναν επίσης στο Κίνημα να μην υποβάλει, δεδομένου του ασφυκτικού χρόνου, το ζήτημα της κυβέρνησης συνεργασίας για έγκριση από τη βάση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του 'Ρουσσώ', αλλά να το θέσει μόνον στις κοινοβουλευτικές του ομάδες φέρνοντας ως παράδειγμα και το γερμανικό SPD στην περίπτωση της έγκρισης της κυβέρνησης με την Μέρκελ.

Επιπλέον, είναι και το ζήτημα της σύνθεσης της κυβέρνησης που διχάζει τα δύο κόμματα: ο Ντι Μάιο έχει απαιτήσει, εκτός από την αντιπροεδρία για τον ίδιο, να κρατήσει και το υπουργείο Εσωτερικών και να επιλέξει το κόμμα του τον νέο Ιταλό επίτροπο στην ΕΕ. Πράγμα που απορρίπτει ο Τζινγκαρέτι, καθώς θέλει να προωθήσει στη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου τον πρώην πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι. Παράλληλα αξιώνει να αναλάβει ο Αντόνιο Μιζιάνι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης η αναπληρώτρια ΓΓ Πάολα ντε Μικέλι.

Κατά του ενδεχόμενου συμφωνίας μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων ξιφούλκησε ο ηγέτης της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι: «Πρόκειται για μία ανατροπή που είχε σχεδιασθεί από καιρό για να παραδώσουν τη χώρα στην Μέρκελ» υποστήριξε ο Σαλβίνι. Και επανέλαβε την αξίωσή του να προκηρυχθούν εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ