Ένα πυκνό πλήθος ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας διαδήλωσε σήμερα μπροστά στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να καλέσει την Ουάσιγκτον να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο έπειτα από τρεις μήνες διαδηλώσεων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά σε ένα πάρκο προτού κατευθυνθούν προς την αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο, μπροστά από την οποία παρέμειναν για ώρες.

Κρατώντας ομπρέλες, πανό και αμερικανικές σημαίες οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να «απελευθερώσει» το Χονγκ Κονγκ. Μερικοί από αυτούς τραγούδησαν τον αμερικανικό εθνικό ύμνο και φώναξαν συνθήματα ζητώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στο Πεκίνο προκειμένου το Χονγκ Κονγκ να προστατεύσει τις ελευθερίες του.

«Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί. Δεν έχουμε άλλον τρόπο δράσης εκτός από το να διαδηλώνουμε, αισθάνομαι απόγνωση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζένι Τσαν, 30 ετών.

«Πιστεύω πως εκτός από τις ξένες χώρες, κανείς δεν μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει», πρόσθεσε.

Όπως συνήθως, η διαδήλωση εκτυλίχθηκε ειρηνικά χωρίς συγκρούσεις στη διάρκεια της ημέρας, αλλά το βράδυ ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους πιο σκληροπυρηνικούς διαδηλωτές, που απέκλεισαν δρόμους, επιτέθηκαν σε σταθμούς του μετρό και έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα.



Η οργή των διαδηλωτών δεν μοιάζει να έχει κατευνασθεί τέσσερις μέρες μετά την ξαφνική ανακοίνωση, από την επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στο Χονγκ Κονγκ, την Κάρι Λαμ, ότι αποσύρεται οριστικά το σχέδιο νόμου για εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα, που προκάλεσε το ξέσπασμα των διαδηλώσεων τον Ιούνιο.

Οι διαδηλωτές εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή ήρθε πολύ αργά και, κυρίως, είναι ανεπαρκής σε σχέση με τις διεκδικήσεις τους.

Εξάλλου, μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του κινήματος, ο Τζόσουα Ουόνγκ, ανακοίνωσε ότι συνελήφθη σήμερα το πρωί κατά την επιστροφή του από την Ταϊβάν, με την κατηγορία ότι παραβίασε τους όρους της απελευθέρωσής του με εγγύηση.

Την περασμένη εβδομάδα, αυτό το πρόσωπο του «Κινήματος των ομπρελών» το 2014, μετέβη στο νησί αυτό για να συναντήσει πολιτικούς αξιωματούχους και να κάνει ομιλίες για τον αγώνα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

«Με συνέλαβε η αστυνομία σήμερα το πρωί στο τελωνείο του αεροδρομίου για "παραβίαση των όρων απελευθέρωσής μου με εγγύηση" και τώρα τελώ υπό κράτηση», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πολιτικό κόμμα του Demosisto.

«Αναμένεται να με αφήσουν ελεύθερο έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία αύριο το πρωί», διευκρίνισε.

Είχε συλληφθεί στα τέλη Αυγούστου μαζί με μια άλλη ακτιβίστρια, την Ανιές Τσόου. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέν υποσχέθηκε τον Ιούλιο να βοηθήσει τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ στην αναζήτηση ενός καταφυγίου, προκαλώντας την οργή του κινεζικού καθεστώτος.



Εδώ και τρεις μήνες το Χονγκ Κονγκ διέρχεται τη χειρότερη πολιτική κρίση μετά το 1997 και την επαναφορά του στην Κίνα, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις με τις οποίες οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την υποχώρηση των ελευθεριών και τις αυξανόμενες παρεμβάσεις του Πεκίνου στις υποθέσεις αυτής της ημιαυτόνομης περιοχής.

Χθες Σάββατο, οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας δεν κατάφεραν να διαταράξουν τη λειτουργία του αεροδρομίου, λόγω της μαζικής ανάπτυξης αστυνομικών.

Το βράδυ, η αστυνομία κατά των διαδηλώσεων συγκρούστηκε με διαδηλωτές στην εμπορική συνοικία Μονγκόκ.

Το επίπεδο της βίας είναι ωστόσο πολύ μικρότερο εκείνου που είχε παρατηρηθεί τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS,DPA