Στις κάλπες προσήλθαν οι πολίτες του Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες και η ετυμηγορία της κάλπης δεν είχε ουσιαστικές αλλαγές από την πρώτη φορά.

Οι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί, το Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο κεντροαριστερός συνασπισμός του άλλοτε στρατηγού Μπένι Γκαντζ, συγκεντρώνουν τον ίδιο αριθμό εδρών στη νέα Κνέσετ και όλα δείχνουν ότι ο πραγματικός πρωταγωνιστής της εκλογικής αναμέτρησης θα είναι και πάλι ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν, του συντηρητικού κόμματος «Ισραήλ, το σπίτι μας».

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο κεντροαριστερός συνασπισμός θα έχει 55 έδρες και ο κεντροδεξιός 56 έδρες.

Ο Λίμπερμαν υπήρξε πολιτικό τέκνο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ωστόσο, ίδρυσε το δικό του κόμμα -με την εκλογική του βάση να αποτελείται κυρίως από εβραίους που μετανάστευσαν από τη Ρωσία και γενικότερα την πρώην ΕΣΣΔ. Συχνά στήριζε τις κυβερνήσεις του Νετανιάχου με αντάλλαγμα υπουργικές θέσεις.

Διατέλεσε αντιπρόεδρος (2009-2012), υπουργός Εξωτερικών (2009-2015) και υπουργός Άμυνας (2016-2018). Μετά τις εκλογές του Απριλίου 2019, ο Λίμπερμαν δέχθηκε αρχικά να στηρίξει την κυβέρνηση Νετανιάχου, ωστόσο, στην πορεία διαφώνησε. Στο επίκεντρο της διαφωνίας του βρέθηκαν ζητήματα εκπαίδευσης που αφορούν στους υπερ-ορθόδοξους εβραίους.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης της Τρίτης, ο Λίμπερμαν το κόμμα του οποίου φαίνεται να κερδίζει 9 έδρες, έκανε δηλώσεις για την επόμενη μέρα. 

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις των βασικών πρωταγωνιστών, του Νετανιάχου που μίλησε για «ισχυρή κυβέρνηση» και του Γκαντς που μίλησε για «κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας».

Για τον Λίμπερμαν οι δηλώσεις του Γκαντς ήταν απογοητευτικές, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ. Ο ίδιος φαίνεται να είναι πρόθυμος να στηρίξει και πάλι τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά έθεσε όρους που αφορούν στα ζητήματα της παιδείας και της στρατιωτικής θητείας των υπερρ-ορθόδοξων εβραίων.  Τάχθηκε επίσης κατά της συμμετοχής των αραβικών κομμάτων στη νέα κυβέρνηση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου -από τα «παζάρια» που θα γίνουν- προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αν και βρίσκεται αντιμέτωπος με σκάνδαλα διαφθοράς, θέλει να παραμείνει στην πρωθυπουργία του Ισραήλ για να καταρρίψει το ρεκόρ του Μπεν Γκουριόν -πρωθυπουργός από το 1948 έως το 1954 και από το 1955 έως το 1963. 

Ο νυν αρχηγός του Λικούντ είναι στην πρωθυπουργία από το 2009 με μια προηγούμενη θητεία μεταξύ 1996-1999.