Το πράσινο φως πήρε και από τη Νέα Νότια Ουαλία, στην Αυστραλία, η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις, και πλέον ο τερματισμός μιας κύησης είναι νόμιμος σε όλη την Αυστραλία καθώς η Νέα Νότα Ουαλία ήταν η τελευταία πολιτεία που δεν είχε περάσει τον σχετικό νόμο.

powered by Rubicon Project
Ο νόμος εγκρίθηκε χθες, ανατρέποντας τα όσα ίσχυαν επί 119 χρόνια, με την παλαιότερη νομοθεσία, που οι επικριτές χαρακτήριζαν παρωχημένη.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό των αμβλώσεων προκάλεσε εβδομάδες σφοδρών αντιπαραθέσεων και δίχασε τη συντηρητική κυβέρνηση.

Με όσα ίσχυαν πριν την τελευταία αλλαγή του νόμου, οι αμβλώσεις επιτρέπονταν στη Νέα Νότια Ουαλία μόνο εάν γιατρός δήλωνε πως υπήρχε «σοβαρός κίνδυνος» για την υγεία μιας γυναίκας.

Ο νόμος εγκρίθηκε με ψήφους 26-14 στην κάτω Βουλή της πολιτείας, έπειτα από μακροσκελείς συζητήσεις για πάνω από 100 πιθανές τροποποιήσεις. Είχε ήδη εγκριθεί από την άνω Βουλή.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, είναι νόμιμη η άμβλωση έως την 22η εβδομάδα της κύησης ή και αργότερα, αλλά τότε μόνο εφόσον συμφωνούν δύο γιατροί.

Η μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας επικρίθηκε σφοδρά από ακτιβιστές και βουλευτές.

Ωστόσο οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής τελικά έπεισαν και ορισμένους συντηρητικούς βουλευτές και το νομοσχέδιο είχε τη στήριξη και άλλων κομμάτων.