O κεντροαριστερός πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, ένα 24ωρο μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τους αποκλεισμούς δρόμων και τα βίαια επεισόδια που πυροδότησε η αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 100% και πλέον.

Συνδικάτα εργαζομένων του τομέα των μεταφορών κήρυξαν απεργιακή κινητοποίηση άνευ προηγουμένου, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Στην πρωτεύουσα Κίτο, δεν κυκλοφόρησαν ταξί και λεωφορεία, ενώ οι φοιτητές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, όπως και πολλοί αυτόχθονες. Διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους κι έβαλαν φωτιές σε ελαστικά αυτοκινήτων.

«Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών και για να αποφευχθεί το χάος, κήρυξα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε εθνικό επίπεδο», είπε ο πρόεδρος Μορένο σε δημοσιογράφους έπειτα από την κατεπείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου που συγκάλεσε. Διαβεβαίωσε ότι έχει το «θάρρος» να πάρει τις «σωστές αποφάσεις».

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιτρέπει τη δημιουργία ζωνών όπου θα εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας, την αναστολή ή τον περιορισμό δικαιωμάτων όπως αυτό της ελεύθερης κίνησης των προσώπων, καθώς και την επιβολή λογοκρισίας στα ΜΜΕ. Επιτρέπει επίσης την κινητοποίηση του στρατού και της αστυνομίας για την επιβολή της δημόσιας τάξης.

Το Σύνταγμα του Ισημερινού προβλέπει ότι το μέτρο μπορεί να παραμείνει σε ισχύ για 60 ημέρες και να παραταθεί για επιπλέον 30.

Συμφωνία με το ΔΝΤ

Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την οργή μεγάλου μέρους του πληθυσμού μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο και τη βενζίνη που εφαρμόζονταν επί 40 χρόνια, μέτρο που συμπεριλαμβανόταν στους όρους της δανειακής σύμβασης που σύναψε τον Μάρτιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οδήγησε σε αλματώδη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, άλλων τελών και δασμών. Η τιμή των καυσίμων αυξήθηκε ακόμη και κατά 123%.

Η συμφωνία που συνομολογήθηκε ανάμεσα στο Κίτο και το Ταμείο προβλέπει τη χορήγηση πιστωτικής γραμμής ύψους 4,2 δισ. δολαρίων με αντάλλαγμα την εφαρμογή προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής διάρκειας τριών ετών.

Ο πρόεδρος Μορένο, στην εξουσία από τον Μάιο του 2017, προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει να «επικρατήσει το χάος». «Αυτή η εποχή παρήλθε ανεπιστρεπτί» διαβεβαίωσε.

Στο παρελθόν, οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων πυροδότησαν μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις και βίαια επεισόδια, που οδήγησαν στην ανατροπή τριών προέδρων από το 1996 ως το 2007 στον Ισημερινό.

Ο Ισημερινός είναι αντιμέτωπος με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, που οδήγησαν την κυβέρνηση του Μορένο να καταφύγει στον εξωτερικό δανεισμό. Τον Ιούλιο, το δημόσιο χρέος υπολογίστηκε πως ανήλθε στο 36% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ο Μορένο κατηγορεί τον λαϊκιστή κεντροαριστερό προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα (2007-2017) ότι βάθυνε το δημοσιονομικό έλλειμμα. Επιμένει ότι «δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς και θα ενεργήσουμε βάσει του νόμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ