Μια τελευταία, όπως όλα δείχνουν, ευκαιρία θα έχουν οι Βρετανοί βουλευτές να σταματήσουν το άτακτο (no deal) Brexit, το οποίο οι χθεσινές εξελίξεις έφεραν πιο κοντά.

Η Βουλή των Κοινοτήτων αυτή τη στιγμή είναι κλειστή και οι εργασίες της θα επαναληφθούν τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου με τον καθιερωμένο λόγο που εκφωνεί η βασίλισσα Ελισάβετ Β' ενώπιον βουλευτών και λόρδων.

Ουσιαστικά η μονάρχης διαβάζει το κείμενο που της έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση με το νομοθετικό έργο της επόμενης περιόδου. Ο λόγος θα εκφωνηθεί λίγες ημέρες προτού ο Μπόρις Τζόνσον μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. 

Σε αυτή τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός δεσμεύεται από τη Βουλή του για το εξής: Αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το «διαζύγιο», οφείλει να ζητήσει από τους «27» νέα παράταση για τις 31 Ιανουαρίου 2020. 

Ο ίδιος ο Τζόνσον επιμένει να δηλώνει σχεδόν μονότονα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει καμία παράταση από την ΕΕ. Αρχικά αναζητούσε νομική φόρμουλα για να προσπεράσει το νόμο, στη συνέχεια όμως πέρασε σε πιο επιθετική ρητορική, καλώντας -εμμέσως- να τον ρίξουν ή και να τον συλλάβουν...

Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι βουλευτές θα βρεθούν στην Ολομέλεια στις 19 Οκτωβρίου για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τον πρωθυπουργό. Θα έχει σεβαστεί το νόμο ή όχι;

Στις Βρυξέλλες έχουν ήδη εκνευριστεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, καθώς μετά το τηλεφώνημα που είχε την Τρίτη με την καγκελάριο Μέρκελ, φάνηκε ότι το περίφημο σχέδιό του για τη Βόρειο Ιρλανδία δεν είναι βιώσιμο για την ΕΕ.

Ο ίδιος τα έβαλε με τις Βρυξέλλες (το ίδιο και ο φιλικός του Τύπος), ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κατηγόρησε ότι απλά παίζει ένα blame game, την ώρα που διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης.

Αντιρρήσεις όμως φαίνεται να υπάρχουν και εντός του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς σύμφωνα με τους Times, υπουργοί ετοιμάζονται για παραίτηση σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. 

Πρόκειται για την υπουργό Πολιτισμού Νίκι Μόργκαν, τον υπουργό αρμόδιο για τη Β.Ιρλανδία Τζούλιαν Σμιθ, τον υπουργό Δικαιοσύνη Ρόμπερτ Μπάκλαντ, τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ και τον Γενικό Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ.

Πάντως, για να αντιληφθεί κανείς στη σημασία αυτής της εξέλιξης, αρκεί να σημειωθεί το εξής: Από το 1939 το Κοινοβούλιο έχει συγκληθεί Σάββατο δύο φορές, λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μία φορά το 1982 (3 Απριλίου), τότε που η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ πολεμούσε τη Χούντα της Αργεντινής στο Νότιο Ατλαντικό για τα νησιά Φώκλαντς/Μαλβίνας.