Και ξαφνικά άλλαξε το κλίμα στο σίριαλ του Brexit μετά τη μυστική (αρχικά) συνάντηση των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Μπόρις Τζόνσον και Λέο Βαράντκαρ τα είπαν στο Λίβερπουλ, όπως στη συνέχεια ανακοινώθηκε, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες και στο τέλος της συνάντησης, ο Ιρλανδός δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει «ένα μονοπάτι για μια πιθανή συμφωνία».

Το θέμα είναι σήμερα στις πρώτες σελίδες του βρετανικού και ιρλανδικού Τύπου και δικαιολογημένα. Η αλήθεια είναι ότι το θέμα των σχέσεων της Βορείου Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, κατ' αρχάς αφορά τις δύο χώρες.

Αν το Δουβλίνο και το Λονδίνο βρουν τρόπο να συνεννοηθούν, τότε ασφαλώς θα επηρεάσουν και τις αποφάσεις που θα ληφθούν στις Βρυξέλλες, στις 17-18 Οκτωβρίου στη Σύνοδο της ΕΕ.

Την Παρασκευή θα επαναληφθούν οι επαφές των διαπραγματευτών Βρετανίας και ΕΕ, Στίβεν Μπάρκλεϊ και Μισέλ Μπαρνιέ, με φόντο την αισιοδοξία που δημιούργησε η συνάντηση Τζόνσον-Βαράντκαρ.

«Κανείς δεν ανοίγει σαμπάνιες, ούτε καν γεμίζει ένα ποτήρι μπίρα με Guinness» ήταν, πάντως, το αστείο που έκαναν συνεργάτες των δύο πρωθυπουργών μετά το πέρας της συνάντησης στο Λίβερπουλ. Ο στόχος αυτού του σχολίου ήταν να μην «πνιγεί» το momentum στη θάλασσα της αισιοδοξίας...

Τα εμπόδια παραμένουν, οι διαφωνίες για το πώς δεν θα μπουν σύνορα μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας-Ιρλανδίας επίσης. Όμως κάτι φαίνεται να άλλαξε. Ο περιπαικτικός τόνος με τον οποίο η ΕΕ αντιμετώπιζε το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον, τώρα έδωσε τη θέση του στη διάθεση, τουλάχιστον να το ξαναδούν.

Ακόμα και το γεγονός ότι το «όχι» του Βαράντκαρ στα σχέδια των Βρετανών, έδωσε τη θέση του στο «ίσως», λέει αρκετά.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για τη Βόρειο Ιρλανδία προβλέπει ότι η περιοχή θα αποχωρήσει από την Τελωνειακή Ένωση μαζί με την υπόλοιπη Βρετανία στις αρχές του 2021.

Ωστόσο, η Βόρειος Ιρλανδία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά για σειρά αγροτικών αγαθών, εφόσον όμως εγκριθεί από την τοπική κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας. Κάθε τέσσερα χρόνια η τοπική κυβέρνηση θα ανανεώνει αυτή την παραμονή στην ενιαία αγορά ή κάποια στιγμή θα βάλει τέλος.

Ουσιαστικά το σχέδιο του Λονδίνου δίνει λόγο στην τοπική κυβέρνηση για τις αποφάσεις, γεγονός που δεν ικανοποιεί τις Βρυξέλλες. Στην ΕΕ η άποψη που ισχύει είναι ότι το «backstop» είναι ένας μόνιμος μηχανισμός ασφαλείας, ενώ η πρόταση του Λονδίνου είναι μια προσωρινή λύση που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάψει να ισχύει, αν το αποφασίσουν οι βορειοϊρλανδοί.