Η υπόθεση Brexit μπαίνει στην τελική ευθεία. Η εβδομάδα που ξεκίνησε αποτελεί κάτι σαν την «ώρα της αλήθειας» για το αν η Βρετανία θα εγκαταλείψει τελικά την Ένωση με συμφωνία ή χωρίς, αλλά και για το κατά πόσο ο Μπόρις Τζόνσον θα παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Την περασμένη εβδομάδα δημιουργήθηκε αισιοδοξία ότι μπορεί τελικά να υπάρξει λύση. Η αισιοδοξία ήρθε μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Βρετανίας και Ιρλανδίας, μια συνάντηση που κρατήθηκε σχεδόν μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι Λέο Βαράντκαρ και Μπόρις Τζόνσον τα είπαν στο Λίβερπουλ και οι δηλώσεις που έγιναν μετά -ειδικά από τον Ιρλανδό- είχαν άλλο τόνο. Ο τόνος αυτός συντηρήθηκε στη συνέχεια και από τις Βρυξέλλες. Περιέργως, η απαισιοδοξία έδωσε τη θέση της σε μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σήμερα, Δευτέρα, το Κοινοβούλιο θα ζήσει τη γνωστή στιγμή βασιλικού μεγαλείου και παράδοσης με την ομιλία της βασίλισσας.

Σε ένα τελετουργικό αιώνων, η Ελισάβετ Β' θα αναγνώσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Βουλευτές και λόρδοι θα ακούσουν από τα χείλη της 93χρονης μονάρχη το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για την επόμενη μέρα, εφόσον η χώρα αποχωρήσει με τάξη από την ΕΕ. Συνολικά, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει 22 νομοσχέδια για πλήθος ζητημάτων.

Οι βουλευτές θα έχουν στη συνέχεια πέντε μέρες συζήτησης για να εγκρίνουν ή να καταψηφίσουν τα κυβερνητικά σχέδια. 

Την Πέμπτη ξεκινά στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί το Brexit. Λογικά μέχρι την Πέμπτη θα έχει φανεί ξεκάθαρα αν όλη αυτή η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών ήταν αληθινή ή ένα ακόμα όνειρο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι υποχρεώμενος από το Κοινοβούλιό του να ζητήσει παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία. Ο ίδιος μονότονα σχεδόν δηλώνει ότι η χώρα θα εγκαταλείψει την Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν έχει σκοπό να τηρήσει το νόμο.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα έχει κυρώσεις. Έχουν ήδη γραφτεί πολλά για το θέμα αυτό, από το να πάει ένα περιπολικό της Αστυνομίας στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ και να συλλάβει τον πρωθυπουργό μέχρι να τον πάψει η Ελισαβετ Β'. Σημειώνει ότι η τελευταία φορά που μονάρχης ξήλωσε πρωθυπουργό ήταν πριν από 176 χρόνια...

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει εκτάκτως η Βουλή των Κοινοτήτων. Ελάχιστες υπήρξαν οι φορές που το Σώμα συνεδρίασε ημέρα Σάββατο. Είχε συμβεί στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είχε συμβεί και μία φορά το 1982, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε στείλει Στρατό και Ναυτικό (μαζί και τον γιο της βασίλισσας, πρίγκιπα Ανδρέα) να διώξει την αργεντινή Χούντα από τα Νησιά Φώκλαντς.

Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του Σαββάτου, ο Μπόρις Τζόνσον, είτε θα παρουσιάσει τη συμφωνία που πέτυχε με την ΕΕ, είτε θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν ζήτησε παράταση και κυκλοφορεί ακόμα... ελεύθερος.

Αν κατατεθεί σχέδιο συμφωνίας στο σύνολό του, τότε οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να καταθέσουν τροπολογίες. Αρκετοί ήδη μιλούν για πρόταση διεξαγωγής και νέου δημοψηφίσματος επί του σχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, η πιο κρίσιμη εβδομάδα από την ημέρα που οι Βρετανοί ψήφισαν να φύγουν από την ΕΕ, μόλις ξεκίνησε.