Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, είναι κοντά στο να δώσει τα χέρια με τις Βρυξέλλες για συμφωνία στο «διαζύγιο» με την ΕΕ. Είχε προηγηθεί ένα 24ωρο έντονου παρασκηνίου και αρκετά αντιφατικών δηλώσεων για το κατά πόσο υπήρχε χρόνος για εξελίξεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Τζόνσον επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ίσως τον πιο «σκληρό» παίκτη στην υπόθεση. Μίλησαν για περίπου 20' και ο Βρετανός διαβεβαίωσε τον Γάλλο ότι είναι αποφασισμένος να βρει κοινό τόπο.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο επίσης Γάλλος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από πλευράς ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, έδωσε προθεσμία στους Βρετανούς έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης για «συμβιβασμό». Παράλληλα, οι Ιρλανδοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι πρέπει να γίνουν «κολοσσιαία βήματα στο χρόνο που απομένει» για να λήξει αίσια αυτή η υπόθεση...

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, η βασίλισσα Ελισάβετ Β' διάβασε το λόγο του πρωθυπουργού με το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης (αν και περισσότερο έμοιαζε με προεκλογικό μανιφέστο), επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση Τζόνσον ότι η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο της συμφωνίας -εφόσον τελικά υπάρξει. Κατά δημοσιεύματα του Τύπου το Λονδίνο φαίνεται να αποδέχεται τελωνειακούς ελέγχους στη Βόρειο Ιρλανδία, πράγμα που όμως δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το σχέδιο που είχε παρουσιάσει στις αρχές του 2019 η τέως πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και απορρίφθηκε.

Φυσικά τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό θα έρθουν όταν θα παρουσιάσει το σχέδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εκεί ακριβώς «κόλλησε» και τελικά ταπεινώθηκε έως παραίτησης η Τερέζα Μέι.

Το βασικότερο πρόβλημα για τον Τζόνσον θα είναι να πείσει τους 10 βουλευτές του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, το οποίο στήριξε την Τερέζα Μέι το 2017, όταν μετά τις εκλογές βρέθηκε χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πάντως, η αρχηγός του κόμματος, Αρλίν Φόστερ, η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «χρειάζεται ακόμα δουλειά», αλλά η ίδια θα κάνει «το καλύτερο για το έθνος».

Ο Τζόνσον πρέπει επίσης να πείσει και τους σκληροπυρηνικούς βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, που αντιστάθηκαν σθεναρά και τελικά οδήγησαν στην παραίτηση την τέως πρωθυπουργό.

Σημασία έχει επίσης τι στάση θα κρατήσει το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν, το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια πελαγοδρομούσε στην υπόθεση, αδυνατώντας να αποφασίσει αν θέλει πραγματικά την έξοδο από την ΕΕ ή νέο δημοψήφισμα.