Αλλαγές στα μέχρι σήμερα δεδομένα της συμφωνίας προβλέπει η νέα απόφαση που πάρθηκε ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, το επονομαζόμενο «backstop», έχει αντικατασταθεί με μια νέα προσέγγιση. Αυτό δικαιολογεί τη συναίνεση...  Πρόκειται για έναν δυναμικό συμβιβασμό μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

«Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι μπορεί να περάσει τη συμφωνία μέσω του κοινοβουλίου», όπως αναφέρει ο Μπαρνιέ. «Η συμφωνία είναι δίκαιη και λογική», υποστήριξε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Μπόρις Τζόνσον. «Ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει ότι η συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου».

Ειδικότερα, ο Μισέλ Μπαρνιέ διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ακόμη, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία. Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Σημειώνεται πως το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28», τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.