Μαραθώνιες ήταν οι διαβουλεύσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πένς και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αγκυρα, οι οποίοι βρίσκονται στην τουρκική πρωτεύουσα προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία. Στην Αγκυρα μετέβη και ο εδικός απεσταλμένος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ για παράλληλες συνομιλίες με τον σύμβουλο του Ερντογάν.

Αμέσως μετα τη λήξη των συνομιλιών ο Μάικ Πενς ανακοίνωσε:

- Θέλω να σας αναφέρω ότι η Τουρκία συμφώνησε για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Οι κουρδικές δυνάμεις της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που είναι ο στόχος της επίθεσης του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρίατου θα αποχωρήσουν από την ασφαλή ζώνη εντός πέντε ημερών. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την απόσυρση του YPG μέσα στις επόμενες 120 ώρες. Αυτό έχει ήδη αρχίσει.
- Μετά το διάστημα αυτό θα διακοπούν οι τουρκικές επιχειρήσεις στην ασφαλή ζώνη.
- Η ασφάλεια θα παρέχεται στα συριακά σύνορα.
- Υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία να μην υπάρξει καμία κίνηση εναντίον του λαού του Κομπάνι
- Δεν θα υπάρξουν νέες αμερκανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
- Παράλληλα με τη συμφωνία για την εκεχειρία, ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν να τερματίσουν τις δραστηριότητες του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Συρία. Για το σκοπό αυτό υπάρχει συμφωνία για τις εγκατστάσεις κράτησης (των μελών του)

Πανηγυρίζει ο Τσαβούσογλου: Πήραμε αυτό που θέλουμε 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη το YPG θα αποχωρήσει από την ασφαλή ζώνη και τα βαριά όπλα του θα συγκεντρωθούν και θα καταστραφούν. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πήραμε αυτό που θέλαμε».

Η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με το τούρκο ΥΠΕΞ, «έχει συμφωνήσει με τους όρους προστασίας των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας της Τουρκίας». Οι ΗΠΑ, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, δέχτηκαν η περιοχή αυή να ελέγχεται από τους στρατιώτες της Τουρκίας. Υπήρξε επίσης συμφωνία για συγκέντρωση και καταστροφή των όπλων των Κούρδων.

«Για άλλη μια φορά αποδείξαμε τη δέσμευσή μας στην πολιτική λύση. Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός. Η κατάπαυση του πυρός γίνεται μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών. Κάνουμε ένα διάλειμμα για να εγκαταλείψουν οι τρομοκράτες την ασφαλή ζώνη. Όταν η τρομοκρατική οργάνωση αποχωρήσει εμείς θα σταματήσουμε την επιχείρηση. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα σταματήσουν μόλις διακόψουμε την επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 120 ωρών, θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις μας και οι κυρώσεις θα σταματήσουν. Μέχρι σήμερα η Τουρκία έδωσε αποφασιστική μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Είπαμε στους Αμερικανούς ομολόγους μας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μία τρομοκρατική οργάνωση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία άλλη τρομοκρατική οργάνωση» ανέφερε ο τούρκος υπουργός.


Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Πενς έγινε παρουσία μόνο των μεταφραστών τους και κράτησε 1 ώρα και 40 λεπτά, παρά το γεγονός ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε να διαρκέσει μόνο 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεκίνησε η συνάντηση με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Μεταφραστής του κ. Πενς ήταν ο αμερικανός πρώην πρέσβης στην Άγκυρα, Τζιμ Τζέφρι, ενώ του Ερντογάν ο έμπιστος σύμβουλος του Ιμπραχίμ Καλίν. Συνολικά οι διαβουλέισεις διήρκεσαν περίπου πέντε ώρες.


Όπως ανέφεραν προτού μεταβούν στην Αγκυρα τόσο ο Αντιπρόεδρος Πενς όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στόχος της συνάντησης ήταν η κατάπαυση του πυρός στην Συρία, μετά την εισβολή της Τουρκίας στη χώρα την περασμένη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι μετέφεραν στους συνομιλητές τους κατάλογο δυνητικών στόχων στους οποίους θα μπορούσαν να επιβληθούν επιπλέον οικονομικές κυρώσεις αν η Τουρκία δεν κηρύξει κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία.

Συνάντηση Καλίν - Λαβρέντιεφ 

Συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν είχε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ σήμερα Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, με τον οποίον συζήτησε την κατάσταση στην Συρία, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, οι Καλίν και Λαβρέντιεφ «συμφώνησαν στο ότι είναι αναγκαίο να αποτραπούν οι απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας οι οποίες προέρχονται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Παράλληλα, την υπόσχεση ότι η YPG δεν θα βρίσκεται στα συριακά εδάφη από την άλλη πλευρά των συνόρων, έδωσε η Ρωσία στην Άγκυρα, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Ρωσία «υποσχέθηκε πως ούτε το PKK ούτε η YPG θα βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων» είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο BBC. «Αν η Ρωσία, συνοδεία του συριακού στρατού, απομακρύνει στοιχεία των YPG από την περιοχή, δεν θα αντιτεθούμε σε αυτό».