Η Ντάουνινγκ Στριτ επιχειρεί να πιέσει πρόωρες εκλογές στη Βρετανία, μετά την αποτυχημένη συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με τον Τζέρεμι Κόρμπιν για το Brexit. Ομως, οι Εργατικοί κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε την Τετάρτη με τον ηγέτη των Εργατικών, με αντικείμενο συζήτησης το πρόγραμμα για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου για το Brexit. Ομως, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία. Οταν ρωτήθηκε αν ο Τζόνσον φάνηκε να εξετάζει την πιθανότητα για ένα νέο πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Κόρμπιν είπε: «Σίγουρα δεν κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν το απέκλεισε». Πιο ευθύς ήταν άνθρωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει νέος γύρος επαφών. «Δεν περιμένω περαιτέρω συζητήσεις», απάντησε στον Guardian.

Ο Μπόρις Τζόνσον τώρα θα επιχειρήσει να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, σύμφωνα με την ίδια πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. Ομως, η προκήρυξη των εκλογών δεν είναι στο χέρι του. Ο πρωθυπουργός χρειάζεται στήριξη από τους Εργατικούς προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής των Κοινοτήτων, ώστε να εγκριθεί το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.

«Κάθε φορά που το κοινοβούλιο έχει την ευκαιρία να ψηφίσει για καθυστέρηση, πάντα επιλέγει την καθυστέρηση. Για αυτό, αν αυτό το κοινοβούλιο είναι απρόθυμο να ψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit, θα πρέπει να πάμε σε εκλογές», τόνισαν από την Ντάουνινγκ Στριτ, συμπληρώνοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο είναι ξεκάθαρα η θέση του Τζόνσον, σημειώνει ο Guardian. Πριν από την ψηφοφορία για το πρόγραμμα του νομοσχεδίου του Brexit- στην οποία ηττήθηκε- ο πρωθυπουργός είχε απειλήσει να αποσύρει τη συμφωνία και να προσπαθήσει να περάσει το αίτημα για εκλογές. Ομως, έκανε μόνο το πρώτο.

Η επίσημη θέση των Εργατικών είναι ότι θα ταχθούν υπέρ των εκλογών μόλις αποκλειστεί το ενδεχόμενο του Brexit χωρίς συμφωνία. Ομως, αρκετοί από τους βουλευτές του κόμματος ανησυχούν και θα προτιμούσαν να πιέσουν για ένα δημοψήφισμα για τη συμφωνία του Brexit, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο εκπρόσωπος του Κόρμπιν αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει αν οι Εργατικοί θα ψηφίσουν υπέρ των εκλογών σε περίπτωση που η ΕΕ συμφωνήσει σε παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου. «Το πώς θα δοθεί η παράταση, πώς θα επικοινωνηθεί και ποιο θα είναι το νομικό στάτους της θα καθορίσει το αν είναι εκτός τραπεζιού το άτακτο Brexit. Μόλις αυτή η απειλή μείνει εκτός τραπεζιού, και αυτό είναι ξεκάθαρο και εγγυημένο, τότε σαφώς θα υποστηρίξουμε τις εκλογές», ήταν η απάντησή του.

Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει νέο χάος στην υπόθεση του Brexit, ενώ πλησιάζει απειλητικά η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το Σάββατο, ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε, βάσει νόμου, να ζητήσει από τις Βρυξέλλες παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου, εξαιτίας μίας ακόμη- από τις ατελείωτες όπως φαίνεται- ήττας που υπέστη στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ομως, μαζί έστειλε και μία επιστολή στην οποία τονίζει ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να αναβληθεί ξανά η έξοδος της χώρας από την ΕΕ. Εξάλλου, αυτό το επανέλαβε το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Τη Δευτέρα ακολούθησε μία ακόμη ήττα για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, δεν επέτρεψε να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit, καθώς- όπως τόνισε- δεν είχε αλλάξει τίποτα από το Σάββατο, όταν και είχαν ψηφίσει ξανά οι Βρετανοί βουλευτές.

Την Τρίτη, ο Μπόρις Τζόνσον χάρηκε, αλλά για λίγο. Αρχικά, οι βουλευτές ψήφισαν το νομοσχέδιο για το Brexit στη δεύτερη ανάγνωσή του. Λίγα λεπτά αργότερα όμως, καταψήφισαν το πρόγραμμα- εξπρές που είχε καταθέσει η κυβέρνηση για να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων αυτό το νομοσχέδιο, με συνέπεια οι βουλευτές να φρενάρουν ξανά τα σχέδια του πρωθυπουργού.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, ο Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε στους 27 ηγέτες της ΕΕ να δοθεί νέα παράταση στο Brexit. Αν αυτό τελικά γίνει δεκτό, θα είναι η τρίτη φορά που αναβάλλεται η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.