Η ακυβερνησία είναι ο μεγάλος εφιάλτης των πολιτικών στην Ισπανία, όχι όμως και των πολιτών που δεν μοιάζουν να συγκινούνται ιδιαίτερα από τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, ώστε να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

Έτσι, οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην χώρα της Ιβηρικής εν όψει των εκλογών της 10ης Νοεμβρίου δείχνουν ότι δύσκολα θα σχηματιστεί και πάλι κυβέρνηση.

Υπάρχει όμως και ένα νέο δεδομένο: Το ακροδεξιό κόμμα VOX μπήκε δυναμικά στην πολιτική ζωή της χώρας και φαίνεται ότι θα μείνει. Ήδη στηρίζει τις τοπικές κυβερνήσεις στην Ανδαλουσία και τη Μαδρίτη.

Αναλυτικά, η πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην El Pais δείχνει πρωτιά των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ, αλλά με στάσιμο ποσοστό και μειωμένο αριθμό εδρών σε σχέση με τις εκλογές του Απριλίου.

Το Λαϊκό Κόμμα είναι στη δεύτερη θέση με ελαφρά άνοδο, ενώ τρίτο σε αριθμό εδρών είναι το VOX. Ακολουθούν με μειωμένα ποσοστά οι Podemos, οι φιλελεύθεροι Ciudadanos και το κόμμα Mas Pais, από τον άλλοτε σύντροφο του Ιγκλέσιας των Podemos.

Σε επίπεδο εδρών, οι δύο βασικοί σχηματισμοί είναι σχεδόν ισόπαλοι: Η κεντροδεξιά έχει 43,2% και 154 έδρες και η κεντροαριστερά 44% και 159 έδρες. Το «κλειδί» της αυτοδυναμίας στην Βουλή είναι οι 176 έδρες. Αν επιβεβαιωθούν οι έρευνες, τότε η πολιτική ζωή στη Μαδρίτη θα καταστεί για μια ακόμα φορά όμηρος των λεγόμενων αυτονομιστικών κομμάτων της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας.

Ο μεγάλος κερδισμένος των δημοσκοπήσεων είναι το VOX. Οι δεξαμενές του γεμίζουν διαρκώς όσο «χοντραίνει» το παιχνίδι με την Καταλονία, ενώ ήταν το μόνο κόμμα που πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της πρόσφατης εκταφής του δικτάτορα Φράνκο και της μεταφοράς της σορού του στον οικογενειακό τάφο.

Μάλιστα, παρουσιάζει και την πιο πιστή βάση ψηφοφόρων: Το 80% που το ψήφισε τον Απρίλιο, δηλώνει ότι θα το ψηφίσει και τον Νοέμβριο. Το κόμμα κερδίζει ψήφους, τόσο από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, όσο και από τους Ciudadanos. Οι ψηφοφόροι του θεωρούν ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να αντιμετωπίσει «δυναμικά» το θέμα της Καταλονίας...