Στο επίκεντρο επιθέσεων από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και τους Δημοκρατικούς βρέθηκε στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου το σχέδιο της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ύψους 20,5 τρισ. δολαρίων για την υγειονομική κάλυψη όλων των Αμερικανών.

Το σχέδιο πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προωθεί η Γουόρεν, η οποία διεκδικεί δυναμικά το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, έγινε επίσης, θέμα στην εκπομπή Saturday Night Show που διακωμωδεί τα τεκταινόμενα στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Το ασχέδιο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από μία μειωμένου κόστους συνεισφορά των επιχειρήσεων, την επιβολή νέας φορολογίας στην Γουόλ Στριτ, αλλά και φορολογία στους πλούσιους Αμερικανούς.

Η Γουόρεν εμφανίζεται να διεκδικεί δυναμικά το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, μαζί με τον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας που προτείνει η Γουόρεν θα αντικαταστήσει τις ιδιωτικές παροχές υγείας. Μεταξύ αυτών και τα προγράμματα υγείας που προωθούν οι εργοδότες, ενώ -όπως προβλέπεται- οι υπηρεσίες υγείας θα παρέχονται από την κυβέρνηση, ενώ οι Αμερικανοί δεν θα πληρώνουν πλέον (ιδιωτικά) το κόστος των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν, μέσω της καταβολής ασφαλίστρων ή ειδικών εκπτώσεων ή άλλων δαπανών υγείας.

Παράλληλα, προβλέπεται η επέκταση εφαρμογής του προγράμματος Medicare (το κυβερνητικό πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών υγείας) για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών και των ατόμων με αναπηρίες, ώστε να έχουν υγειονομική κάλυψη όλοι οι Αμερικάνοι.

Η Γουόρεν έχει δηλώσει ότι θα προσφέρει υπηρεσίες υγείας για περίπου 27 εκατομμύρια Αμερικανούς, οι οποίοι δεν έχουν ασφάλεια την περίοδο που διανύουμε, ενώ η φορολογία που θα επιβληθεί (για την κάλυψη του οικονομικού κόστους των παροχών) δεν θα επιβαρύνει την μεσαία τάξη, ενώ θα εξοικονομήσει για τα αμερικανικά νοικοκυριά, ποσό 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από έξοδα υγείας, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η ίδια προχώρησε στην δημοσιοποίηση επιστολών από ειδικούς στις οικονομικές δαπάνες, όπως ο Μαρκ Ζαντί, ηγετικό οικονομικό στέλεχος της Moody’s Analytics, υποστηρίζοντας τους ισχυρισμούς της, για την κάλυψη του οικονομικού κόστους.

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν σχολίασε την πρόταση της Γουόρεν αναφορικά με το ποιος θα πληρώσει το οικονομικό κόστος για την υλοποίηση της πρότασής της.

«Το πρόγραμμά της, θα δημιουργήσει ένα νέο φόρο για τους εργοδότες που θα φτάνει περίπου στα 9 τρισ. δολάρια και θα προέρχεται από τις τσέπες των εργαζομένων, ένα νέο φόρο στις μεταβιβάσεις οικονομικών ποσών, που θα επηρεάσει τις επενδύσεις από την μεσαία τάξη των Αμερικανών, αλλά κι έναν φόρο στα κέρδη από τα κεφάλαια, ο οποίος θα επηρεάσει πολλούς περισσότερους ανθρώπους, από όσους ανέφερε η ίδια» σχολίασε σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το Σάββατο ο Μπάιντεν.

Ο άλλος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο δήμαρχος της Ιντιάνα Πιτ Μπούτιζιζ, υποστήριξε ότι το σχέδιο για την εξάλειψη της ιδιωτικής ασφάλισης, ήταν πολύ ευέλικτο.

«Όπως το κατάλαβα ή όπως φαίνεται η κεντρική ιδέα είναι είτε τους διώχνεις όλους από την ιδιωτική ασφάλιση μέσα σε τέσσερα χρόνια ή η κατάσταση παραμένει όπως έχει, αυτό δεν μπορεί να σταθεί» δήλωσε στην εκπομπή This Week του ABC News.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ