Tην παραμονή της εθνικής εορτής της επετείου του «Οχι» για την Ελλάδα επέλεξε η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας για να ανοίξει ένα νέο ψυχροπολεμικό μέτωπο εις βάρος της χώρας μας, στη βάση του Μεταναστευτικού.

Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχοντας στο πλάι του τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, που βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα, προχώρησε σε μια σειρά πρωτόγνωρων και αβάσιμων καταγγελιών σχετικά με τον τρόπο και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν το Λιμενικό και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδας για να αποτρέψουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από την Ασία να διέλθουν τα ελληνικά σύνορα.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι ελληνικές Αρχές άνοιξαν πυρ κατά λέμβων που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες και άλλοι εξ αυτών πνίγονταν στο Αιγαίο και άλλοι κατάφερναν να επιστρέψουν τραυματισμένοι στην Τουρκία. Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε άμεση και τυπική: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών».

Ακολούθησε μια αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στο ίδιο κλίμα, με τις δηλώσεις του υπουργού Τσαβούσογλου, που κλιμάκωσε τη νέα αυτή φάση υβριδικού πολέμου (εχθρική προπαγάνδα) εις βάρος της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν: «Το 2018, 11.867 παράνομοι μετανάστες απωθήθηκαν στη χώρα μας από την Ελλάδα και τους πρώτους 10 μήνες του 2019 άλλοι 25.404. Από συνεντεύξεις με τους μετανάστες διαπιστώθηκε ότι Ελληνες αξιωματούχοι κατέσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, υποβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν και απωθήθηκαν στα σύνορά μας από Ελληνες αξιωματούχους. Εχουμε όλα τα είδη ντοκουμέντων, φωτογραφιών, εγγράφων και δηλώσεων σχετικά με τις πρακτικές των Ελλήνων αξιωματούχων».

Και κατέληγε η Τουρκία επιχειρώντας τεχνηέντως να εμπλέξει το Συμβούλιο της Ευρώπης στις μεθοδεύσεις της: «Οι δραστηριότητες της Ελλάδας για την απόρριψη, που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο, καταγράφονται και στις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει και να διερευνήσει αυτές τις δραστηριότητες απέλασης, οι οποίες αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο».

Την ανακοίνωση ακολούθησαν διαδοχικές δηλώσεις από αρμόδιους Ελληνες υπουργούς και την αντιπολίτευση, ενώ τελικά σε επίπεδο πρωθυπουργού υπήρξε τοποθέτηση από το βήμα της 4ης συνάντησης της ευρωαραβικής συνεργασίας, που εξελίχθηκε στην Αθήνα.

Κλιμακώνοντας ο κ. Μητσοτάκης, σε πιο αυστηρό πλέον ύφος, έστειλε τα απαραίτητα μηνύματα στην απέναντι πλευρά: «Το Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη των συνόρων και με αυτή την κυβέρνηση θα το επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το Μεταναστευτικό για τις δικές τους επιδιώξεις να είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα».

ΤΟ ΛΟΜΠΙΝΓΚ

Διπλωματικές πηγές που εδράζονται στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται η βάση του ΟΗΕ, ενημερώνουν με διακριτικότητα ότι η Τουρκία δεν περιορίζεται στις ρηματικές καταγγελίες της, αλλά ταυτόχρονα αξιοποιεί το πολύ ευρύ δίκτυο λόμπινγκ που διατηρεί στις ΗΠΑ, κυρίως σε επίπεδο ειδικευμένων εταιρειών, αλλά και προσωπικοτήτων που έχει υπό την επιρροή της, προκειμένου να εμπεδωθεί σε σημαντικούς αξιωματούχους του ύπατου διεθνούς οργανισμού, αλλά και σε διπλωματικές αποστολές σε αυτόν η αντίληψη ότι η Ελλάδα παραβιάζει με βαναυσότητα τους διεθνείς κανόνες προστασίας των μεταναστών και ειδικά των προσφύγων.

Ο στόχος της δείχνει ότι είναι να περιθωριοποιηθεί η Ελλάδα από την ευρωπαϊκή οντότητα, ηθικά και πολιτικά, αλλά, το σημαντικότερο, να τεθεί η χώρα μας υπό διεθνή επιχειρησιακό έλεγχο τόσο ως προς τη φύλαξη των συνόρων της όσο και ως προς τη διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας των μεταναστών στο εσωτερικό της. Η Ελλάδα, στην παρούσα φάση, βρίσκεται υπό διττή απειλή για την εθνική της ασφάλεια αλλά και την ευρωπαϊκή.

Στο πρώτο επίπεδο καλείται να αποτρέψει το πέρασμα χιλιάδων τζιχαντιστών από τη Μεσοποταμία, μέσω Τουρκίας, προς την Ευρώπη. Στο δεύτερο να αποτρέψει τυχόν μεθοδεύσεις της Αγκυρας για την αποσταθεροποίησή της, μέσω θυλάκων μεταναστών, που χειραγωγούνται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και από ΜΚΟ και κυκλώματα διακινητών, που επίσης ελέγχονται από την Τουρκία.

Ετσι, η Αγκυρα από τη μία θέλει να θέσει την Ελλάδα υπό καθεστώς επιτροπείας από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης ή τη Διεθνή Αμνηστία, που σε πρακτικό επίπεδο θα λειτουργήσουν μέσω ΜΚΟ, περιθωριοποιώντας τις κρατικές υπηρεσίες και τον Στρατό, ενώ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της θέλει να δεχθεί ουσιαστικά «αφοπλισμό» και έλεγχο των διαδικασιών αποτροπής από τα κυκλώματα διακινητών και τη σχετιζόμενη με αυτούς «αλυσίδα» συνεργαζόμενων ΜΚΟ.

Πέραν αυτών, η Τουρκία εκτιμάται ότι επιχειρεί αποτρεπτικά από το να της επιβληθεί έναντι κυρώσεων από την Ευρώπη η φύλαξη των δικών της συνόρων και ο έλεγχος των παραλιών της στη Μικρά Ασία από τη Frontex και τις ευρωπαϊκές ή διεθνείς υπηρεσίες ασφαλείας και αντιτρομοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία έχει τρεις εμφανείς στόχους με τη νέα αυτή πρακτική της συκοφάντησης της Ελλάδας.

Πρώτον, να χάσει η Ελλάδα την εθνική κυριαρχία της στο Αιγαίο στη διαδικασία έρευνας και διάσωσης.

Δεύτερον, να παρουσιαστεί η Τουρκία στους δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνους μετανάστες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα ως «προστάτιδα δύναμη».

Τρίτον, να θωρακίσει τους θύλακες μεταναστών που έχει στρατολογήσει πριν από το πέρασμά τους στα ευρωπαϊκά παράλια, αλλά και τα δίκτυα διακινητών που ελέγχει στο πέρασμα από τα βάθη της Ασίας στην Ευρώπη.

***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ