Και ξαφνικά εμφανίστηκε νέος διεκδικητής για το χρίσμα των Δημοκρατικών εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται για τυχαίο πρόσωπο, αλλά για έναν γνωστό επιχειρηματία, επενδυτή και εξαιρετικά επιτυχημένο δήμαρχο της Νέας Υόρκης: τον Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο Μπλούμπεργκ βλέπει ότι η παρούσα ομάδα υποψηφίων δεν είναι ικανή να χτυπήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Σαφέστατη αιχμή και ας έχουν πέσει στην κούρσα, εδώ και μήνες, μερικά από τα πλέον γνωστά ονόματα στην πολιτική ζωή της χώρας: Από τον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον άλλοτε διεκδικητή του χρίσματος (το 2016) Μπέρνι Σάντερς μέχρι την Ελίζαμπεθ Γουόρεν...

Ο Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν θεωρούνται οι πλέον «αριστεροί» του Δημοκρατικού Κόμματος και ασφαλώς έχουν διείσδυση στο δυναμικό ακροατήριο των μεγάλων αστικών κέντρων. Δυσκολεύονται όμως να πείσουν τη «βαθιά» Αμερική των κεντρικών και νότιων Πολιτειών, που σε πολλές περιπτώσεις βγάζει πρόεδρο.

Επιπλέον ο Μπέρνι Σάντερς πλησιάζει τα 80 και πρόσφατα αντιμετώπισε προβλήματα υγείας. Όσο για την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, αυτή τη στιγμή είναι το φαβορί στην κούρσα, αλλά δυσκολεύεται να πείσει ότι το πρόγραμμα για την περίθαλψη που προτείνει, δεν θα επιβαρύνει με νέους φόρους την μεσαία τάξη.

Το πολιτικό προφίλ του Μπλούμπεργκ είναι πιο κοντά στο κεντρώο προφίλ του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος όμως φαίνεται να χάνει έδαφος. Άλλωστε, αρκετοί στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών θεωρούν ότι το κόμμα χρειάζεται ένα νέο αφήγημα, μακριά από την «εποχή Ομπάμα».

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ μάχεται για την προστασία του περιβάλλοντος (σε αντίθεση με τον νυν πρόεδρο Τραμπ), και τάσσεται υπέρ των ελέγχων στην οπλοκατοχή.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που σκέφτεται το χρίσμα. Το έκανε και στο παρελθόν, αλλά μετάνιωσε ίσως επειδή εκτίμησε ότι το εκλογικό σώμα δεν θα ψήφιζε για πρόεδρο έναν δισεκατομμυριούχο...

Ο Μπλούμπεργκ υπήρξε στο παρελθόν Ρεπουμπλικάνος. Κέρδισε τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, το 2002, και έγινε ιδιαίτερα αγαπητός από τους φανατικά Δημοκρατικούς νεοϋορκέζους. Τόσο αγαπητός που τον κράτησαν δήμαρχο μέχρι το 2013.

Πάντως, και στην περίπτωση του Μάικλ Μπλούμπεργκ, υπάρχει η γνωστή «γκρίνια», στο βαθμό βεβαίως που έχει νόημα να δίνει κανείς σημασία σε αυτή: Η ηλικία του. Είναι 77 ετών, ο Μπάιντεν είναι 76 και ο Σάντερς 78.

Μόνο η Ελίζαμπεθ Γουόρεν (70) είναι νεότερη από τον 73χρονο νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.