Την οργή της πολωνικής κυβέρνησης προκάλεσε ένα ντοκιμαντέρ του Nextflix, το οποίο αναφέρεται στην εφιαλτική περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπου εξοντώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως εβραίοι.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται ένας χάρτης με το κολαστήριο του Άουσβιτς με τη λεπτομέρεια ότι το στρατόπεδο εικονίζεται στα σύνορα της σημερινής Πολωνίας.

Γεωγραφικά, το συγκεκριμένο μέρος βρίσκεται στην Πολωνία, όμως εκείνα τα χρόνια η Πολωνία δεν υπήρχε ως κράτος, αλλά ως τμήμα του Γ' Ράιχ. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε και το σχετικό tweet με τον χάρτη:



Εκπρόσωπος του Netflix που μίλησε στο πρακτορείο Reuters δήλωσε ότι γνωρίζει τις ανησυχίες των Πολωνών για το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς, εξηγώντας του την ανάγκη «να τιμηθεί η μνήμη και να προστατευθεί η αλήθεια για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.»

Ο Μοραβιέτσκι υποστήριξε ότι αρκετές παραγωγές της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι ανακριβείς και ουσιαστικά προσπαθούν να «ξαναγράψουν την Ιστορία.» 

Ωστόσο, για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπήρχε πρόθεση.