Ρεκόρ προσέλευσης, που φτάνει το 44,2%, έχει σημειωθεί μόλις εφτά ώρες μετά την έναρξη του δημοψηφίσματος, κυρίως στην Συμφερόπολη, σύμφωνα με τον προσωρινό δήμαρχο της Κριμαίας, Ντμίτρι Μπέλικ. «Στη Σεβαστούπολη δεν υπάρχει ένταση, το κλίμα είναι εορταστικό με μόνη ορατή διαφορά τα μέτρα ασφαλείας, και την απαγόρευση κίνησης οχημάτων στο κέντρο της πόλης» αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, αναφέρει πως υπάρχει μια «πρωτοφανή προσέλευση» προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει εξαναγκασμός ή πίεση στους ανθρώπους. Το δημοψήφισμα διεξάγεται ομαλά, ελεύθερα και ανοιχτά…».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις από την γερμανική ομάδα ερευνών GfK, το 70% των κατοίκων της Κριμαίας που πρόκειται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, θα δηλώσουν πως θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, ενώ μόνο το 11% θα ζητήσουν την παραμονή τους στην Ουκρανία. Το δημοψήφισμα, που διεξάγεται από τις 8 το πρωί, έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες της Δύσης που το χαρακτηρίζουν παράνομο και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

Σε μια χερσόνησο που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Ρώσους, και η οποία παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ειδικά από τη στιγμή που η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ.

Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας » ή στην «αποκατάσταση του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας». Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα. Οι τοπικές αρχές της Κριμαίας έχουν ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα θα φρουρούνται από στρατιώτες και προβλέπουν ότι το 80% του 1,5 εκατομμυρίου των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που, όπως τονίζουν, θα είναι ελεύθερο και δίκαιο.

Καμία νοθεία

Το Σάββατο, μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον Πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει καλέσει τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Σε μποϊκοτάζ έχουν καλέσει επίσης και οι Τάταροι της Κριμαίας που αποτελούν το 10-12% του πληθυσμού της περιοχής. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα έξιτ πολ ενώ οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Σεργκέι Αξιόνοφ: Ιστορική στιγμή


«Ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Κριμαία ο πρωθυπουργός της χερσονήσου Σεργκέι Αξιόνοφ, αφού ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.

Κυρώσεις

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποδέχονται και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την έκβαση του παράνομου και αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, διαμηνύουν σύσσωμοι Ζοζέ Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Τζον Κέρι προς τη Μόσχα καθώς η χερσόνησος ψηφίζει για την απόσχισή της.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, υπογραμμίζουν πως η Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη δρομολογούμενη απόσχιση της Κριμαίας, και καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους. Τη Δευτέρα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες επί πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, στη βάση της διακήρυξης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 6 Μαρτίου. Η απόφαση της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 6 Μαρτίου προβλέπει την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων υπό μορφήν δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και μη χορήγησης αδειών εισόδου, εάν η Ρωσία δεν δεσμευθεί για την ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης.