Τους 21 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό των 6,4 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Αλβανία, τον ισχυρότερο που έχει σημειωθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν στο Δυρράχιο και στην κοινότητα Θουμάνι, στα βόρεια των Τιράνων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στο πλευρό της Αλβανίας βρίσκεται η Ελλάδα μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, με την ΕΜΑΚ να έχει ριχτεί ήδη στη μάχη για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών.

Δύο ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έφτασαν το απόγευμα στην Αλβανία και αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην πόλη Θουμάν που έχει ισοπεδωθεί. Στον πλευρό των διασωστών, βρίσκονται τα δύο εκπαιδευμένα στον εντοπισμό ζωής κάτω από ερείπια σκυλιά της ΕΜΑΚ.

Οι διασώστες επιχειρούσαν από τις επτά το απόγευμα της Τρίτης σε γκρεμισμένο κτίριο, όπου υπήρχαν επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Σημειώνεται ότι οι μετασεισμοί στην περιοχή είναι δεκάδες και δυσκολεύουν το έργο των διασωστών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής Αθανάσιου Μπαλάφα στον ΣΚΑΙ,η ελληνική αποστολή έχει εντοπίσει ίχνη ζωής από δύο εγκλωβισμένους οι οποίοι ωστόσο βρίσκονται σε σημείο πολύ δύσκολο για να τους απεγκλωβίσει με την επιχείρηση να ελλοχεύει κινδύνους.

«Η μια ομάδα επιχειρεί ήδη σε ένα κτίριο κι έχει εντοπίσει 2 ζωντανούς άσχημα εγκλωβισμένους, σε σημείο να είναι ιδιαίτερα επισφαλές όσον αφορά τον τρόπο που θα επιχειρήσουμε», είπε. Όπως εξήγησε μάλιστα η πρώτη ομάδα που επιχειρεί κάνει την διάσωση ενώ η δεύτερη κατεβάζει εργαλεία στο σημείο «για να μπορούμε να εναλλασσόμαστε και να χτίσουμε την βάση της επιχείρησης μας».

Ο κ. Μπαλαφας επισήμανε ότι τα κτίρια που έχει δει μέχρι στιγμής είναι στην πλειονότητα  τους κατασκευές από τούβλα και επικίνδυνα να καταρρεύσουν στον επόμενο μετασεισμό ακόμα κι αν έχουν σταθεί μέχρι τώρα όρθια.

«Έχω έρθει εδώ 2 ώρες και δυστυχώς ήρθα νύχτα. Έχω δει στις παρυφές της πόλης 2-3 κτίρια κατεστραμμένα. Δεν έχω συνολική εικόνα για την κατάσταση, δυστυχώς το κτιριακό απόθεμα, είναι παλιό, περισσότερο τούβλο, με αποτέλεσμα οι καταρρεύσεις να είναι μεγάλες και δυστυχώς τα κτίρια που έχουν απομείνει είναι πολύ επικίνδυνα για να καταρρεύσουν στην συνέχεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει όλη την κωμόπολη αλλά απ’ όσο έχω δει είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, έχω δει αρκετές καταρρεύσεις, ας ευχηθούμε για το καλύτερο», κατέληξε.

Νωρίτερα, το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι δίπλα στον αλβανικό λαό και στην κυβέρνησή του, έστειλε από το Δυρράχιο, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του σημερινού σεισμού στην Αλβανία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Βρίσκομαι εδώ με την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με δύο μονάδες ΕΚΑΜ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον φίλο αλβανικό λαό» ανέφερε σε δήλωσή του, παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο κ. Δένδιας.

Και σημείωσε: «Τα έχουμε περάσει, τα ξέρουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα, για τη συμπαράσταση.

«Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν. Αυτό είναι απίστευτο και τους ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Ράμα από το Δυρράχιο.

Πρόκειται για εκτεταμένες ζημιές, σε μια ακτίνα που καλύπτει όλη τη μέση Αλβανία με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα και μέχρι τη Σκόδρα στο Βορά και το Φίερι στο Νότο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο στρατός της Αλβανίας κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων.

O πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας  χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ αναμενόμενες τις βλάβες στα κτίρια  για το μέγεθος του σεισμού.

Παράλληλα έκανε λόγο για  άθλιες κατασκευές στην περιοχή και τόνισε ότι  σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μείνει κανείς στο σπίτι του.

Προσέθεσε ότι η ΕΜΑΚ επιχειρεί να απεγκλωβίσει ηλικιωμένο, ο οποίος δεν μπορεί να μετακινηθεί καθώς έχει ένα δοκάρι στη μέση του. «Ο άνδρας βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Αναφερόμενος στη σεισμική ακολουθία στην περιοχή ο κ. Λέκκας μίλησε για «ιδιόρρυθμο φαινόμενο», που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις και εκτιμήσεις.