Δύο εικοσιτετράωρα έχουν περάσει από την πρωτοφανή ληστεία στο Μουσείο της Δρέσδης «Πράσινος Θόλος» και τα ερωτήματα όχι μόνο μένουν αναπάντητα αλλά πληθαίνουν.

museum_dresden1

Το μουσείο διέθετε στη μόνιμη συλλογή του αντικείμενα και κομμάτια πολύτιμων λίθων και υψηλής κοσμηματοποιίας υψηλής αξίας τόσο εμπορικής, όσο και συλλεκτικής.  Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ υπήρξε πυρκαγιά κοντά στο μουσείο με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένας ηλεκτρικός μετασχηματιστής.

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας  25 Νοεμβρίου όταν διαρρήκτες εισέβαλαν στο κτίριο αρπάζοντας διαμάντια, κοσμήματα και αντικείμενα τέχνης των οποίων η αξία εκτιμάται στο 1 δις.ευρώ.

Οι ληστές έκοψαν την ηλεκτροδότηση και απενεργοποίησαν τον συναγερμό. Πέρασαν ανενόχλητοι στους χώρους του μουσείου, πήραν τα αντικείμενα και στη συνέχεια «το έσκασαν» με αμάξι.

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από την ώρα του περιστατικού που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας.




ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΦΥΛΑΞΗ
Η διευθύντρια του μουσείου Μάριον Ακερμαν είπε πως οι εργαζόμενοι του «Πράσινου Θόλου» ειδοποίησαν την αστυνομία και δεν ενεργοποίησαν αμέσως το «κουμπί πανικού» φοβούμενοι να έρθουν αντιμέτωποι με επικίνδυνους και βίαιους δράστες, καθώς δεν ήταν οπλισμένοι.

museum_dresden2

Το γεγονός αυτό, και το ότι πολλά από τα αντικείμενα δεν ήταν σφαλισμένα έσπειραν σενάρια περί οργανωμένης κλοπής – κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν για λόγους ανεπαρκούς ασφάλειας. Πως είναι δυνατόν ένα σημαντικό και πολλών ετών μουσείο να μην έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα φύλαξης, όταν στον τομέα αυτό η τεχνολογία κάνει άλματα;, αναρωτιούνται οι ειδικοί στον κλάδο της αγοράς τέχνης και διαμαντιών. 

Την ίδια ώρα υπάρχουν ανησυχίες ότι τα κομμάτια ήδη έχουν σκορπιστεί στη διεθνή αγορά, κάτι που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τον εντοπισμό τους καθώς τα ενιαία κομμάτια πωλούνται και αποσπώμενα.

ΛΜ