Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που στην Αργεντινή (μετά τις προεδρικές εκλογές) γίνεται η τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον απερχόμενο στον νέο πρόεδρο. Εφόσον βέβαια υπάρχει πολιτική αλλαγή.

Το 2015 υπήρξε όντως πολιτική αλλαγή, αλλά τελετή παράδοσης-παραλαβής δεν έγινε. Η τότε απερχόμενη πρόεδρος (και πλέον υπόδικη) Κριστίνα Φερνάντες δεν παρέδωσε τα σύμβολα της εξουσίας στον νεοεκλεγέντα κεντροδεξιό Μαουρίσιο Μάκρι.

Το 2019 σημειώθηκε μια ακόμα πολιτική αλλαγή: Ο Μαουρίσιο Μάκρι έχασε τις εκλογές από τον περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες. Ο τελευταίος κατέβηκε στη μάχη με υποψήφια αντιπρόεδρο την υπόδικη Κριστίνα Φερνάντες.

Οι δύο τους φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν τουλάχιστον το πρωτόκολλο και τους κανόνες του πολιτικού savoir vivre. Ήδη έχουν συναντηθεί δύο φορές για τα διαδικαστικά της αλλαγής σκυτάλης.

Και χθες Κυριακή που οι Αργεντινοί τιμούσαν παραδοσιακά την Παρθένο Μαρία του Λουχάν, οι δύο άνδρες βρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία. Με προτροπή του αρχιεπισκόπου, στο τέλος αγκαλιάστηκαν θερμά. Υπό το βλέμμα των πλέον στενών τους συνεργατών.

Ο αρχιεπίσκοπος Χόρχε Σέινινγκ ενθουσιάστηκε: «Η Αργεντινή χρειάζεται την κοινή δουλειά όλων. Για αυτό και πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την πόλωση που μας έκανε τόσο κακό» δήλωσε.

Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις δύσκολες εποχές συνολικά για την Λατινική Αμερική, στις συγκρούσεις που σημειώνονται σε χώρες όπως η Χιλή, η Βολιβία, η Κολομβία και το Εκουαδόρ. 

«Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της συνεννόησης. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην υποπέσουμε στον πειρασμό να θέλουμε να καταστρέψουμε τον άλλο» τόνισε.

Τα λόγια ήταν συγκινητικά, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι η πόλωση και η αντιπαράθεση θα επανέλθουν δυναμικά στην πολιτική σκηνή με την ανάληψη της νέας κυβέρνησης. Οι περονιστές μπορεί μεν να επέστρεψαν στην εξουσία, αλλά η χώρα βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Η φτώχεια έχει φτάσει στο 40% του πληθυσμού, ο πληθωρισμός τρέχει με πάνω από 50% και το ΔΝΤ περιμένει στη γωνία να δει πώς το Μπουένος Αϊρες θα συνεχίσει (αν συνεχίσει) αν χειρίζεται τις δόσεις του δανείου-μαμούθ που έλαβε από το Ταμείο.

Επιπλέον, οι περονιστές δεν έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να ρίξουν πολύ νερό στο κρασί τους για να κυβερνήσουν. Και ως κερασάκι στην τούρτα οι δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν στην τέως πρόεδρο και νυν αντιπρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες και στελέχη των δικών της κυβερνήσεων. Πολλοί έχουν ήδη καταδικαστεί, άλλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, άλλοι είναι στο εδώλιο. Η ίδια έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο και έχει ακόμα μέλλον. Η δε κόρη της -που επίσης κατηγορείται- βρίσκεται στην Κούβα. Επισήμως, είναι άρρωστη.

Ο νέος πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες έχει ήδη δηλώσει ότι «παραλαμβάνει καμένη γη», αλλά ο απερχόμενος Μαουρίσιο Μάκρι δεν σταματά να υπενθυμίζει ότι εκείνος πάλευε τα τελευταία τέσσερα χρόνια να βάλει σε τάξη στην καμένη γη που του άφησαν οι περονιστές.

Στο τελευταίο του διάγγελμα με τον απολογισμό τετραετίας, ο Μάκρι υπενθύμισε μια μεγάλη αλήθεια: Ήταν η πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, που ένας μη περονιστής πρόεδρος ολοκλήρωσε την προεδρική θητεία. Ούτε ελικόπτερα στη στέγη του Προεδρικού Μεγάρου, ούτε τεθωρακισμένα του Στρατού στην είσοδο αυτού. 

Ξεκαθάρισε δε ότι θα είναι «παρών» για να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία, τη Διαφάνεια, το δικαίωμα στην έκφραση γνώμης. Μάλιστα, στην αποχαιρετιστήρια ογκώδη συγκέντρωση που έκανε στην Πλατεία του Μαΐου μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του φώναζαν «την θέλουμε φυλακή», προφανώς αναφερόμενοι στην υπόδικη τέως πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες που τώρα ορκίζεται αντιπρόεδρος. 

Φυσικά το μεγάλο στοίχημα για τον νέο πρόεδρο Φερνάντες είναι να αποδείξει ότι δεν είναι απλά μια μαριονέτα στα χέρια της αντιπροέδρου και του δικού της κύκλου εξουσίας που κυβέρνησε την Αργεντινή από το 2007 έως το 2015. 

Τα πρόσωπα που έχει επιλέξει για το Υπουργικό Συμβούλιο μοιάζουν να θέλουν να αποδείξουν ότι εκείνος είναι το «αφεντικό». Αλλά ο δρόμος είναι μακρύς.