Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της» για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit με τη Βρετανία περί τα τέλη του 2020, όπως το ζητεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», δήλωσε ο Μπαρνιέ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, χωρίς να αναφερθεί στη δυνατότητα της ολοκλήρωσης μιας τέτοιας συμφωνίας εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφιβάλλει αν θα καταφέρει να επιτύχει μια τέτοια συμφωνία σε 11 μήνες. «Φοβούμαστε ότι η περίοδος διαπραγμάτευσης της εμπορικής συμφωνίας θα είναι πολύ περιορισμένη και ότι θα είναι μάλλον αβέβαιο να επιτευχθεί μια διεξοδική συμφωνία», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις.

«Συνεπώς, θα πρέπει να δούμε ακριβώς τί μπορεί να υλοποιηθεί κατά την περίοδο αυτή», υπογράμμισε. «Ορισμένα πράγματα θα είναι απρόσιτα κατά την περίοδο αυτή», εκτίμησε.

Ο Μπαρνιέ αρνήθηκε να μιλήσει για την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να μην καταγραφεί η δυνατότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου στον νόμο εφαρμογής της συμφωνίας διαζυγίου με την ΕΕ. «Δεν έχω σχόλια επ΄ αυτού. Είναι επιλογή (του πρωθυπουργού) να διαλέξει τη διαδικασία που επιθυμεί», δήλωσε.

Ο Τζόνσον θέλει να απαγορεύσει οποιαδήποτε παράταση πέραν του 2020 της περιόδου μετάβασης μετά το Brexit στις 31 Ιανουαρίου, ακόμη και χωρίς εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες έως τότε.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναβρεθούμε στο χείλος του γκρεμού», είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Αποσπάσαμε τη σαφήνεια που ζητείτο για τις προθέσεις των Βρετανών και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε από ευρωπαϊκής πλευράς», υπογράμμισε.

«Πρέπει να πάρουμε τα πράγματα κατά σειρά: αρχικά να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία της επικύρωσης από τη μια πλευρά και από την άλλη, μετά να εφαρμόσουμε τη συμφωνία εξόδου σε όλες τις διαστάσεις της, κυρίως στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία και για τα δικαιώματα των πολιτών», επέμεινε.

Μόλις αυτό τελειώσει, «πρέπει να αρχίσουμε το συντομότερο δυνατόν τη νέα διαπραγμάτευση για να ανοικοδομήσουμε -πρέπει να ανοικοδομήσουμε τα πάντα-- μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση για το μέλλον», κατέληξε ο διαπραγματευτής της ΕΕ.