Ενα νέο κύμα μισθοφόρων, από το Σουδάν, πολεμά στη Λιβύη, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση στη χώρα έχει εξελιχθεί σε έναν ανένδοτο διεθνή πόλεμο, που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, αναφέρει ο Guardian.

Οι ηγέτες δύο διαφορετικών ομάδων Σουδανών μαχητών, που είναι ενεργές στη Λιβύη, δήλωσαν στον Guardian ότι έχουν υποδεχθεί εκατοντάδες «νεοσύλλεκτους» τους τελευταίους μήνες. Και οι δύο ομάδες μάχονται στο πλευρό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ενάντια στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Ερχονται πολλοί νέοι άνδρες. Δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε τόσο μεγάλους αριθμούς», δήλωσε ένας διοικητής που βρίσκεται στα νότια της Λιβύης. Οι διοικητές λένε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 Σουδανοί μισθοφόροι που μάχονται τώρα στη Λιβύη, αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος από τις περισσότερες προηγούμενες εκτιμήσεις, σημειώνει ο Guardian.
Και Ρώσοι μισθοφόροι στη Λιβύη

Στις αρχές του μήνα, ο ΟΗΕ είχε επισημάνει ότι η παρέμβαση των μαχητών από το Σουδάν στη Λιβύη αποτελεί απευθείας απειλή για την ασφάλεια της διαλυμένης από τον πόλεμο χώρας. Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, σε έκθεση 376 σελίδων, προειδοποίησαν ότι αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση.

Στο μεταξύ, τους τελευταίους μήνες ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός έχει ενισχυθεί και από Ρώσους μισθοφόρους, γεγονός που έχει προκαλέσει και την έντονη ανησυχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κάποιοι από τους Σουδανούς μισθοφόρους ανέφεραν στον Guardian ότι αποφάσισαν να πολεμήσουν στη Λιβύη, καθώς αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουν πόρους προκειμένου να πολεμήσουν ενάντια στο κράτος, στην πατρίδα τους, στο μέλλον. Αλλοι δήλωσαν ότι έγιναν μισθοφόροι στη Λιβύη για να αποκτήσουν όπλα και τεχνογνωσία και να επιστρέψουν στο Σουδάν.